Alina Constantinescu

17 mai 2020

Toate latte-urile pandemiei

Când a început starea de urgență aveam în frigider o cutie cu lapte de cocos și o sticlă cu lapte condensat, pe jumătate pline. În primul weekend la cumpărături, am mai luat o cutie. Apoi, laptele de cocos a început să mi se pară apă chioară și am plusat: am luat o cutie cu lapte de migdale, la următoarea ieșire.

Când ziua trecea de prânz, puneam pe foc laptele de cocos și ceva lapte condensat. Apoi, adăugam turmeric, cardamom, sofran și scorțișoară, și îmi vedeam de treabă. Uneori, mai adăugam și câteva bobițe de cafea, așa, de dragul vremurilor bune cu chai latte și conversație.

Erau zile când preferam să beau matcha cu ghimbir, licorice și piper cu o linguriță de miere cu lavandă. Alteori, puneam cacao, carob, lucuma și maca și un praf de cafea. Sau, în varianta mai exotică și mai aproape de vacanțele imaginare, ghimbir, cardamom și păstăi de vanilie.

Din a doua săptămână, laptele condensat s-a terminat și am început să combin laptele de cocos cu cel de migdale. Apoi, am început tot mai hotărât să combin și pudrele între ele și să adaug, după chef, lapte praf. Uneori pe dulce, alteori pe picant, cine mă poate judeca?

Așa, am ajuns să beau latte-uri galbene, latte-uri verzi, latte-uri cafenii.

Panica, nesiguranța, frica și anxietatea au atins punctul maxim în cea de-a treia săptămână: am pus toate pudrele pe care le aveam în pahar, am turnat lapte, am pudrat cu boabe de cafea instant și am amestecat. Nu au fost artificii pe tavan, așa că pentru o vreme am lăsat deoparte turmericul și matcha și am trecut pe plicurile de cappuccino de o singură persoană.

Începea a doua lună de criză când, în lipsă de lapte de migdale, am folosit doar lapte de cocos cu lapte praf. Într-o zi am trecut granițele, nu știi ce poate face omul din plictiseală, și am turnat generos irish cream în cel mai inventat latte făcut în casă, că doar nu era prima dată.

Ceva mai târziu, am luat o sticlă de lapte dulce, cu caimac. De atunci, latte-urile sunt cu jumătate lapte de cocos, jumătate lapte de vacă. Plus, cappuccino la plic de o singură persoană, toate felurile de la raft, pentru că sunt indisciplinată. Din când în când, folosesc doar cacao, carob și cafea, cu sirop de vanilie din cartier. Simplu, decent, să n-avem vorbe. Scorțișoara e și nu e, depinde de vibrația zilei.

Mai nou, voilà, e stare de alertă! Beau latte-urile în pahar cu picior, cu frișcă și cacao în ploaie.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...