Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
16 mart. 2013

Internari la Predeal

„Contactul cu una dintre camerele ingrijite, dotate cu frigider, televizor si dus, te face sa-ti freci bine ochii privind factura, chiar daca esti ferit de afectiuni oftalmologice. “Nu e gluma, e adevarul gol-golut!” , suna candva o reclama perimata. Nici la sanatoriul din Predeal preturile nu se tin de sotii;  o zi petrecuta acolo (incluzand consultatii, cazare, trei mese, fizioterapie, psihoterapie, gimnastica asistata si – la nevoie – tratament gratuit) costa cat doua pachete de tigari!” – fragment din „Balamucul viselor frumoase”.

Eu nu stiam ca la Predeal, in drum spre Rasnov, exista un sanatoriu inca din 1934. Stiu de unul, la iesire din oras, insa in nici un caz nu am vazut sa semene cu acesta care beneficiaza de 3 pavilioane si medici in psihiatrie, fizioterapie, pediatrie si psiholog. Tratamentele si indicatiile terapeutice se obtin in baza unui interviu psihiatric si a unei examinari in urma carora se stabileste internarea. Evident sunt niste criterii de internare si o serie de documente si analize care se cer.

Sanatoriul dispune de 140 de paturi, camerele fiind dotate cu cablu TV si acces la internet. Chiar si profil de Facebook. Aparatura exista iar serviciile par a fi diverse: sunt incluse psihoterapie de grup si hipnoza, ionizari si aerosoli, gimnastica medicala, drumetii si multe altele.

Din fisele pe care le-au facut publice am vazut ca anual sunt inregistrati in medie 2000 de pacienti, anul trecut, de exemplu, numarul de internari ajungand la 1790 din aproape toate judetele tarii. O cura minima dureaza 15 zile, iar costul pe o zi de spitalizare este de 175 LEI pentru cei care nu platesc asigurari, si de la 25 de LEI / camera pentru persoanele asigurate.

Oare stresul cauzat de aglomeratia urbana si ritmul de lucru ar putea fi considerate suficient de traumatizante incat sa necesite o tratatie la munte pentru 2 saptamani cu banii de tigari?

Sursa foto

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One Comment

  1. Afanasie Ion |

    Noi mergem la S.N.P din 2009 și ultima ora am fost anul trecut în Noiembrie și am stat trei săptămâni. Pe această cale mulțumim frumos personalului S.N.P. care ne-au stat la dispoziție. Ne este dor de ,,voi,, și nu știm când ne vom mai repede. Ne-am simțit că la noi acasă. Vă dorim multă sănătate și viața lungă. La bună revedere. Vă inbratisem cu mult drag.
    Doamne ajuta !

    Răspunde
Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...