Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
24 oct. 2011

Cum devii arogant?

Nu mi-au placut decat in foarte putine cazuri oamenii aroganti. Probabil nici voua. Cui ii plac? De ce ti-ar placea de cineva care iti creeaza un sentiment neplacut de dispretuire?

Cand ai in fata o persoana aroganta se declanseaza la un nivel aproape instinctual o lupta intre orgolii. Aroganta celuilalt functioneaza ca stimul. Te pune in garda si iti declanseaza frica ori te rascoleste si iti provoaca revolta.

Frica de regula este o reactie care se manifesta in cazul meu cand ma aflu pe teren necunoscut. Este o stare de alerta in care intru cand interactiunea care vine spre mine este de pe o pozitie ofensiva. Revolta apare cand am deja o interpretare despre celalalt si conform valorii pe care eu i-o acord acestuia mi se pare nejustificata si deplasata atitudinea lui sfidatoare.

Plus ca aroganta este inselatoare: te determina sa intri in inferioritate si astfel sa acorzi putere celuilalt. Si pozitionandu-l astfel dai valoare omului din fata ta, valoare pe care poate nu o are. Deci, aroganta este o arma: o poti folosi pentru a intimida atunci cand nu iti e recunoscuta valoarea.

Daca tu te consideri valoros iar acest lucru nu iti e recunoscut atunci e posibil ca esti intr-un mediu nepotrivit. Aceasta nepotrivire intre ceea ce stii ca esti si ceea ce altii te fac sa fii te determina sa folosesti aroganta pentru a te impune fortat. Caz in care aroganta este un instrument de dresaj.

Daca esti valoros iar mediul iti recunoaste asta, si totusi ii tratezi pe cei din jur cu dispret, atunci e posibil ca visul tau pe care tu vrei sa ti-l realizezi e altul decat ceea ce lasi sa se vada si sa fie recunoscut. Practic esti arogant fata de un context pe care tu insuti vrei sa il depasesti si te folosesti de aceasta aroganta pentru a te forta sa depasesti o stare si sa treci la o etapa superioara. Iar in acest caz aroganta este un instrument de autostimulare.

Oricare ar fi situatia ajungi sa fii arogant cand iti este permis. Si in functie de cat de mult poti forta, manifesti una sau mai multe forme de aroganta. Poti fi obraznic – ceea ce te poate face dezirabil si chiar usor placut daca la baza esti un om cu calitati (de exemplu, sa fii impecabil la nivel profesional). Poti fi mandru – ceea ce te face respingator daca nu ai niciun talent si esti prefacut. Poti fi agresiv – ceea ce te face sa fii respins ori foarte greu de tolerat chiar daca ai calitati sau esti talentat.

Cred ca de fapt aroganta este o nemultumire de sine consumata si proiectata in exterior. Fiindca e mult mai dureros sa stam sa ne analizam si sa ne intelegem, neavand garantia unui raspuns care sa ne ofere solutii, decat sa aruncam afara ceea ce nu ne place. Devenim aroganti fiindca este mult mai usor de acceptat pentru noi insine ca problema pe care o avem se afla in afara noastra.

In cazul vostru, ce calitate avea ultima persoana aroganta cu care ati lucrat?

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...