Care e diferenta intre alune si arahide
Fiecare mananca ce doreste, dar macar sa fie in cunostinta de cauza. Va invit sa cititi…
Oleaginoase vs. Leguminoase
Alunele sunt fructele tari ale unui copac cu tulpina subtire si frunze dese. Se gasesc in zonele cu veri calduroare si ierni umede, unde ploua mult. Dupa ce se coc fructele se culeg, se lasa la aer sa se usuce timp de 3 zile, apoi se indeparteaza frunzele uscate de pe fructe si se mai lasa la uscat alte 7 zile. Pentru a-si pastra bine aroma e de preferat ca alunele sa ramana in coaja, de gradul de maturare si de conditiile de pastrare depinzand mult convervarea plina a gustului. Cand nu sunt prajite au gust dulce si sunt maronii datorita coajei lemnoase. Din punct de vedere nutritiv, alunele sunt bogate in proteine, vitaminele B si E, calciu, potasiu, fosfor, antioxidanti, grasimi nesaturate, vitamine si fibre. Pe scurt sunt alea rotunde, pe care le foloseste Ritter Sport in ciocolatele whole hazelnuts.
Pe de alta parte, arahidele sunt cele care arata ca niste pastai. Plantele cresteau si in urma cu 3000 de ani inaintea lui Hristos, undeva prin Columbia, si au nevoie de conditii specifice: 30 – 40 de grade pentru a germina, 25- 30 pentru ca planta sa se dezvolte. Arahidele nu se culeg asemeni alunelor ci se scot din pamant pentru ca acolo cresc. Din acest motiv arahidele sunt clasificate drept legume. Plantele se recolteaza dupa 5 luni de la insamantare, apoi trebuie lasate la uscat pana la 4 saptamani. Valoarea lor nutritiva – contin apa, grasime, celuloza, cenusa si substante azotoase dar si vitamina B1 si B2, magneziu, calciu, fier, potasiu, iar miezul poate avea pana la 50% ulei -, variaza in functie de conditiile in care cresc plantele si de solul folosit, ele preferand solurile umede din lut si nisip. In timpul Razboiului Civil de pe la 1860 erau o sursa hranitoare pentru soldati si o data cu aducerea lor in Europa au devenit populare ca snacks. Arahidele sunt alea care se gasesc in batoanele Snickers, care au caramel si „peanuts” desi pe reclamele in romana traducerea e alune. Dar…
… Stiati ca arahidele mai sunt denumite si alune de pamant sau alune americane? Si ca nu sunt acelasi lucru cu alunele de padure? Si ca de fapt si unele si celelalte sunt doua varietati de alune exploatate mai ales in Turcia? Prin continutul lor de nutrienti- antioboseala – magneziu, fier si acizi grasi nesaturati -, alunele de padure si arahidele intra cu succes in topul celor mai „odihnitoare” alimente.
Simboluri, proprietati si mancatul
Simbolistica din jurul alunului se invarte in jurul conceptelor de pace, sanatate, bunastare si putere (pentru cei putini mai mari: mai stiti jocul popular Alunelu, alunelu?). Uleiul obtinut din alune este de culoare galbena, bun in special in salatele cu frunze. Frunzele de alun au efecte tonifiante si vasoconstrictoare cand sunt folosite sub forma de infuzie. Compresele cu aceasta infuzie s-au dovedit eficiente in tratarea pentru ulcerele gambelor.
In gastronomie alunele sunt fundamentul pentru praline, dar pot fi folosite cu imaginatie si in mancaruri moderne: risotto, tagliatelle cu pesto de patrunjel, pesto de spanac, pasta cu chimen, boia si ardei copti, sub forma de „faina” macinate cu usturoi si cimbru pentru crusta de somon si nu in ultimul rand in lichioruri, cafea si capuccino.
Arahidele sau alunele de pamant aveau intelesuri spirituale, fiind considerate hrana in viata de apoi. Uleiul din aceste alune se obtine din fructele de arahide decorticate si presate la rece sau la cald, fiind o sursa de acizi grasi nesaturati care scad colesterolemia si implicit riscul producerii bolilor cardio-vasculare. Cel obtinut prin presare la rece este incolor sau foarte slab colorat in galbui, cu miros si gust placut, asemanator celui de masline, si isi gaseste intrebuintare mai ales la preparatele specifice bucatariei Asiatice. Prin presarea uleiului se obtin turte de arahide din care se prepara halvaua.
Cand vine vorba de inovatii culinare, arahidele ca atare merg in retete vegetariene (vezi 1. supa de fasole neagra cu ceapa, usturoi, ardei iute si ghimbir 2. taietei cu legume, ulei de arahide, lemon grass si lapte de cocos 3. salata cu smochine) dar sunt mai mult folosite sub forma untului de arahide ca ingredient pentru tocanite cu carne sau dressinguri si sosuri in amestesc cu sos de peste, sos de soia si mirodenii. De asemenea, sunt nelipsite din dulciuri. V-ati fi gandit ca exista prajitura Cheesecake cu Snickers?
Concluzie
Desi alunele de padure sunt fructe si cresc in copaci, iar arahidele sunt plante din categoria leguminoaselor si cresc in pamant, ambele contin antioxidanti care distrug radicalii liberi si in consecinta previn afectiunile cardiace si intaresc sistemul imunitar. Au efect energizant iar vitaminele de grup B mentin sanatatea sistemului nervos si a pielii.
De preferat consumul moderat din cauza continutului caloric ridicat (in medie 600 de calorii la 100 grame) si categoric trebuie excluse din alimentatie de catre persoanele care dezvolta usor alergii. A se consuma crude pentru ca prin prajire isi pierd din nutrientii pe care ii contin, desi cele prajite sunt mult mai gustoase.
Deci, care va plac mai mult: alunele sau arahidele?
Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.