Plante, mirodenii si seminte care imi plac
… si pe care mi-ar placea sa le am cumva in fata blocului, daca in spate, de pe peste piscina, bineinteles, as vedea padurea si muntii:
– planta de curry: pentru ca ajuta pielea crapata, cu fisuri si fiindca pentru food are o nota delicata si merge bine la orez sau tocanite (Nu, nu este planta care se foloseste pentru mixul de condimente cu acelasi nume)
– chives: pentru ca are un gust asemanator cu ceapa verde dar e mai sexy 😛
– cardamom: pentru ca imi place. Decat! 😀 Si pentru ca atunci cand am primit cafea cu hel (asa cum i se spune in Ebraica) am crezut ca sfarsesc in mana necuratului
– coriandru: pentru ca ceaiul din fructe de coriandru stimuleaza secretiile gastro intestinale
– anason: pentru ca este foarte aromat, dulce-picant, si merge bine in biscuiti si la fructe coapte (la schimb cu scortisoara/ nucsoara/ cuisoare/ chimen sau Kamun in Araba cum l-am auzit in ultimii ani). Si pentru ca sub forma de bautura e fie in ouzo, in raki, in arak sau in pastis (depinde ce limba vorbeste cel care ti-l ofera :PPP)
– fennel: in pastele de dinti nu si in absinth (care nu imi place deloc) sau ca garnitura/ in salate daca sunt folositi bulbii. Si pentru ca prima data cand am mancat l-am confundat cu anghinarea 😀
– schinduf (Fenugreek in Engleza): pentru aroma dulceag- picanta (folosit in amestecul de curry). Din seminte se pot obtine si pulberi pentru diverse tratamente. Mie imi place ca merge bine in halva. Si pentru ca seamana cu trifoiul si ar putea fi folosit ca simbol de noroc 😛
– turmeric (curcuma): pentru ca este portocaliu intens ca un apus de soare si coloreaza orice
– sofran: pentru ca este incredibil de pretios (a se citi cel mai scump condiment din lume)
– ghimbir: pentru ca este iute-picant si incalzeste organismul. Si pentru ca mie imi place in freshuri de citrice si in prajituri. Si bomboanele cu ghimbir caramelizat ca sunt picante
– tamarind: pentru ca e dulce-acrisor, are culoarea curmalelor, poate fi folosit pentru bauturi racoritoare sau bomboane (care mi-ar placea daca nu ar fi invelite in zahar)
– sumac: imi place cum miroase, ca e sarat-acrisor/ acidulat si ca e rosu-brun
– za`atar: pentru ca l-am primit anul trecut din Israel si nu mai am 😀
PS: Gata, le-am scris aici sa nu le mai incurc data viitoare cand ma uit dupa ele 🙂 Ocazie cu care inchei pentru moment mini-seria de posturi despre alimentatie & sentimente.
Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.