Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
3 nov. 2011

Excesul de histamina

Am tot citit si sunt foarte atenta la legatura dintre alergiile pe piele si histamina. Si pe masura ce citesc, desi am senzatia ca imi lamuresc niste lucruri, ajung in final la situatii care mi se par paradoxale. Azi (sau cat mai prind din ziua asta) despre histamina.

Asadar, excesul de histamina provoaca sau agraveaza eruptiile cutanate si alergiile, fiindca are efect iritant. In organism se gaseste le nivelul pielii, plamanilor (stie cineva sa imi explice mai multe?) si mucoasei gastrice. Histamina fie ajunge in corp din unele alimente (alimente si bauturi fermentate, conserve, afumaturi, oua de prepelita – nu-mi place ce aud, consum oua de prepelita cu placere) fie e eliberata in corp prin reactii biochimice in urma consumului unor alimente (oua, ananas, peste, tomate, ciocolata, ceai – care oare?).

Deci nu e suficient sa consumam alimentele care sunt sanatoase, trebuie sa intelegem ce reactii specifice are organismul nostru la acestea: ma intriga ca ananasul si tomatele – nu mai zic ceaiul – desi sunt alimente „bune” pot elibera in corp histamina. Explicatia sta in faptul ca fiecare celula are niste receptori iar creierul uman sintetizeaza niste produsi endocrini cerebrali care odata intrati in fluxul sangvin pot determina reactii alergice cu eliberare de histamina.

Organismul uman nu poate neutraliza natural excesul de histamina, insa sensibilitatea la histamina poate fi diminuata cu principii active de origine vegetala (de ex. bioflavonoidele din polenul apicol, citrice, ardei rosii, macese, coacaze, hrisca – pacat ca are gluten! :D). Asta inseamna ca pentru a compensa lucrurile poti asocia ananasul cu coacazele si ouale cu ardeii rosii?

Mai mult decat atat, din cartea lansata saptamana trecuta a dr. Mihaela Bilic aflu ca produsele bogate in amine (tiramina, histamina, dopamina) in cantitati mari determina la persoanele depresive (deci care au un dezechilibru chimic cerebral) cresteri ale tensiunii arteriale si migrene. Se recomanda evitarea alimentelor proteice uscate, fermentate sau conservate in saramura, fiindca proteinele partial degradate din structura acestora dau nastere la amine. Adica renuntarea la mezeluri, branzeturi, peste afumat/ sarat/ marinat, conserva si – atentie! – tofu, sos de soia, fructe si legume prea coapte, suplimente nutritive cu proteine, cafea, ceai, produse pe baza de cacao (ciocolata).

Tot in carte, rosiile sunt trecute pe primul loc intr-un top al celor mai benefice 10 alimente pentru piele, datorita pigmentului rosu (licopen) si al betacarotenului cu efect antioxidant. Si aici apare intrebarea mea: daca pe de-o parte alimentele „bune” sunt „rele” , cum facem alegerea corecta?

*In fiecare zi de joi, pun pe blog un post despre food & health, in incercarea de a lamuri ca gandurile si emotiile noastre nu sunt independente de ceea ce alegem sa mancam. Aceste posturi sunt stranse si pot fi citite in sectiunea Sanatate.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 Comments

  1. Robert Vochita |

    In organismul unui cu o chimie normala nu apare exces de Histamina intrucat organismul produce un reductor al acesteia , Diamioxidaza.
    Balanta Diaminoxidaza – Histamina ramane in echilibru indiferent de ce consumam .
    Mai mult de atat Histamina are un rol esential in reglarea tensiunii arteriale avand un efect vasodilatator.

    Insa in organismul unui om cu o chimie precara ,lucrurile pot lua o intorsatura dramatica avand in vedere ca exista alimente care pe langa continutul ridicat de histamina contin si inhibitori ai producerii Diaminoxidazei. (rosiile )
    Exista doua categorii de efecte ale excesului de histamina : alergiile si intoleranta.
    Despre alergii nu cunosc mare lucru insa despre intoleranta putem sa discutam pe indelete.
    Cel mai nociv si handicapant efect al intolerantei la Histaminei este MIGRENA. Acea care tine trei zile cu tot arsenalul de simtome si care trece doar cu derivati ai triptanilor.
    Doctorii (romani) ridica din umeri recomanda CT , RMN cu si fara substanta de contrast iar ca tratament de „electie ” spun ei antiepileptice cu toate efectele adverse , dar nimic despre alimentatie.

    Cum am ajuns la studiul Histaminei ? Pai daca Tripanii au efect vaso-constrictor in ameliorarea migrenei pe semne ca ” ceva ” vasodilatator
    o declanseaza.
    Asa am ajuns la Histamina cu al ei efect devastator asupra celor cu o chimie precara .
    Gravitatea problemei consta in faptul ca nu exista alimente care sa contina Diaminoxidaza pe care sa le consumam impreuna cu cele care o inhiba sau au un continut ridicat de Histamina .
    Si atunci nu ramane decat sa evitam consumul celor cu probleme pe care le putem identifica prin experientele traite sau lecturand unele studii. Rezultatele sant excelente dar cu sacrificii culinare teribile.
    Exista insa un supliment alimentar care ar contine Diaminoxidaza , pe care producatorul il recomanda a fi ingerat inainte de mesele care ar avea un continut ridicat in Histamina si ne furnizeaza chiar un tabel cu acestea .
    L-am achizitionat insa nu am trecut inca la testare. Urmeaza.

    Răspunde
  2. Gabriela |

    Buna Alina. Tin doar sa precizez ca hrisca nu are gluten si se poate consuma fara probleme intr-o dieta gluten-free/ allergy friendly.

    Răspunde
  3. Rodica Sima |

    Dupa sase ani de chin , dupa dureri de cap paroxistice ( si credeti-ma nu exagerez) , dupa tot felul de analize ( mai putin CT si RMN ) , dupa incercari esuate de tratamente asupra efectelor si nu cauzelor ce le declanșeaza , întâmplarea a facut sa ajung la o doamna doctor din Baia Mare ( eu sunt din apropiere , Satu Mare) care mi-a facut o evaluare energetica a organismului si-n urma careia am aflat ca s-ar putea sa am intoleranta la histamina , si aceasta sa fie cauza migrenelor insuportabile pe care le aveam . Au trecut doi ani de atunci si , zi de zi , a inceput un chin privind alimentatia . Dupa cele mai banale alimente , sa nu mai zic fructe si legume -eu fiind o mare consumatoare din acestea , fie crude, fierte sau prajite – se declansa durerea de cap , uneori suportabila ( si-o tineam asa 2 zile) alteori la limita insuportabilitatii , urlam de durere , îmi strângeam capul cu fulare , imi puneam pungi cu gheata din congelator . Si-uite așa , am ajuns sa constat ca e mai bine daca nu mananc anumite fructe si legume ( vinete, avocado, rosii , Clementine , portocale , ananas , banane , anumite soiuri de mere , gref ,ceapa rosie , etc) , nu mananc peste sub nici o forma ( apropo , de la acesta aveam cele mai groaznice dureri de cap ) , afumaturi nu , muraturi nici atat , cafea foarte putina (si aceea in inghitituri mici diluate cu apa ) , deci , cam mai nimic . Cartofi fierti cu morcov sau patrunjel si orez , la greu . Sincer , m-am cam saturat de aceste …. delicatese , dar problema este ca în afara analgezicelor ( vidan sau Quarelin) , nu am gasit un tratament corespun zator . Daca stiti ceva , aș avea rugamintea sa faceti public ; nu stiu daca in postarea dvs. faceti referire la DAOSIN , am înteles ca este in faza de testare si-n Anglia sau Germania . Va doresc tuturor sanatate si sa n-aveti parte de asemenea dureri de cap !

    Răspunde
    • Alina |

      Dragă Rodica, apreciez că ai avut curaj să expui experiența personală. Eu nu pot să recomand soluția potrivită pentru că nu mă pricep. Poate ești dispusă, în paralel cu analizele medicale și tratamentele recomandate de medicul specialist,să cauți sursa problemei și răspunsuri în terapie – și emoțiile au nevoie de îngrijire și alinare. Multă sănătate și armonie!

      Răspunde
  4. Ella |

    Interesanr ce scrieti, totusi constat niste erori, si pe aceasta cale va dau 2 vesti bune: ouale de prepelita nu contin histamina, iar hrisca nu contine gluten (insa contine si elibereaza histamina).

    Răspunde
Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...