Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
25 feb. 2013

Serios, se pune ca muncesti daca stai acasa?

Iar urmatoarea intrebare este: muncesti cu adevarat cand delegi taskuri asumandu-ti rolul unui telefon fara fir? Poate ca da, poate ca nu. Ambele intrebari trebuie privite cu atentie. Munca inseamna profesie, presupune efort fizic sau emotional si riscuri. Mai presupune un orar, adica sa incepi la o anumita ora, si sa creezi ceva conform unei cerinte pe care o primesti (value on demand). Dar munca e si performanta de a realiza ceva in ritm propriu, conform propriilor rigori si cerinte. Deci daca faci ceva pentru tine care iti face placere se cheama ca muncesti sau nu? Seth Godin ar zice ca nu.

Si atunci munca implica un loc de munca, unde este evident ca sunt mai putini oameni care fac ce le place si mai multi dintre cei care fac lucrurile care li se cer. In aceste conditii, perfomanta este dependenta de mediul de lucru si influentata de propria personalitate. Dintr-un newsletter The Hunger, care sunt absolut minutate, am identificat urmatoarea schema:

1. Atunci cand venim la un nou loc de munca aducem intai personalitatea noastra si abia apoi rezultatele dorite.
2. Starea de dispozitie si responsabilitatea ne influenteaza motivatia de a performa.
3. Comportamentul de la locul de munca este cel care dicteaza ce rezultate avem.
4. Suntem tentaţi sa depunem un efort suplimentar atunci cand avem un ritm disciplinat de munca.
5. Suntem cu atat mai constiinciosi si mai amabili cu cat dorinta de a depune efort in job este mai mare.

1+2+3+4+5 ne ajuta sa ne identificam mai mult cu echipa/ firma din care facem parte. Vi-l recomand.

Dar daca faci ceva care stii ca te ajuta sa te dezvolti ar trebui sa fii platit pentru asta? Sau cand faci ceva in care crezi? Sau daca faci ceva si prin asta te bucuri de atentie (gain exposure) ar trebui sa fii platit? Din ce zice Godin in articolul lui (primul link din acest post) eu inteleg ca daca altcineva ar fi platit sa faca ce faci tu, sau daca deja competitia plateste pe cineva pentru a face o activitate similara cu a ta, atunci trebui sa fii platit. In schimb, daca consideri ca experienta contribuie la educarea ta si daca te ajuta sa ajungi la oamenii potriviti atunci trebuie sa fii generos: „The more generous you are with your ideas, and the more they spread, the more likely it is your perceived value goes up.”

Si daca inca nu e clar: „If you’re busy doing free work because it’s a good way to hide from the difficult job of getting paid for your work, stop. When you confuse busy for productive, you’re sabotaging your ability to do important work in the future”.

Concluzia? Your work should create useful side effects. O saptamana cu spor tuturor!

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...