Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
28 ian. 2013

„Pericolul povestii unice”

Uneori personajul dintr-o carte e perceput ca fiind reprezentativ pentru societatea din care provine si asta se intampla mai ales cand fara a avea forta economica si politica societatea respectiva ofera o poveste unica despre ea insasi.

A insista asupra povestilor negative din trecutul personal sau colectiv inseamna a considera ca intreaga experienta a fost monotona si sa ignori toate celelalte povesti care te-au format.

Povestea unica creeaza stereotipuri, iar problema cu stereotipurile nu este ca nu sunt adevarate, ci ca sunt incomplete. Ele fac ca o poveste sa devina o singura poveste.

Este imposibil sa fii cu adevarat interesat de un loc sau o persoana fara sa fii interesat de toate povestile despre acel loc sau acea persoana.

Daca vrei sa deposedezi un popor cel mai simplu mod e sa le spui povestea si sa incepi cu „in al doilea rand”. Incepe povestea cu sagetile indienilor americani, si nu cu sosirea britanicilor si ai o cu totul alta poveste.

Consecinta povestii unice e ca ii priveaza pe oameni de demnitate.  Si acesta este pericolul povestii unice despre care vorbeste foarte frumos o scriitoare din Nigeria in aceasta prezentare:

 PS. via „Scrie despre tine”.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...