Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
9 dec. 2009

Despre barbati in cautarea frumosului

Disclaimer: Acesta este primul guest post dintr-o serie Powered by Alina. Articolul este scris de unul dintre comentatorii indrazneti de pe acest blog: Jé – o outsiderita cu aroma dulce-amaruie care cauta provocari in timp ce provoaca limite….

Astazi, despre barbati in cautarea frumosului

Incep insa cu principiul meu de actiune:

ORICE NE FACE MAI BUNI, ESTE BINEVENIT

‘Orice’ inseamna ‘orice in relatie de cauzalitate cu faptul de a deveni mai bun’.

A fi mai bun este insa o valoare sociala, nu are sens daca nu ma raportez la Altul, la Ceilalti.

Asadar, se exclud: crima, inselaciunea, manipularea, minciuna, invidia, frustrarile… tot regnul de sentimente, comportamente si actiuni care aduc celorlalti prejudicii de identitate, demnitate, drepturi fundamentale umane (hrana, adapost, sanatate, libertate fizica, libertate de gandire si exprimare).

Asadar ce ne poate face mai buni?

Intai de toate DORINTA de a fi mai buni.

EFORTUL de a fi mai buni.

Acestea sunt motive de actiune constienta.

Tot ce este FRUMOS

– asa imi explic de ce, desi este un gest ‘urat si daunator’, faptul de a fura o floare sau a rupe o creanga cu flori de liliac exprima dorinta sufletului celui ce fura de a-si insusi/apropria FRUMOSUL.

Pentru acest motiv iert fiecare hot de flori care nu vinde frumosul rupt, ci il pastreaza pentru sine sau il daruieste. Altfel, gestul lui este de neiertat pentru ca nu produce nici macar putinul folos acceptabil, acela de a-i bucura sufletul.

Nevoia de frumos este universala si orice suflet se hraneste cu asa ceva. Discutabil este cum ne satisfacem nevoia de frumos.

De unde credeti slabiciunea barbatilor pentru femei frumoase? Sa ai acces, sa consumi, sa posezi sa traiesti alaturi de o femeie frumoasa (in orice sens vreti voi sa definiti frumusetea asta), este unul dintre modurile cele mai savuroase si senzuale de a-ti apropria FRUMOSUL, de a-ti satisface nevoia de frumos. Este cred, printre putinele valori absolute in care barbatii exceleaza si nu obosesc, dar ii inteleg. Femeile au si ele obsesiile lor. 🙂

Ceea ce ne urateste, repet, este modul in care accesam frumosul si femeia frumoasa.

Era o replica intr-un roman englezesc, citez sa dau legitimitate ideii: “e adevarat ca barbatii..raspund la frumusete..pentru ei nu se termina niciodata cu …preocuparea asta pentru frumusetea ca prezenta fizica in lume” (Despre frumusete, Zadie Smith)

Sunt de parere ca expunandu-ne la cat mai mult FRUMOS, intr-un mod inefabil si subtil devenim mai buni : expunere la oameni frumosi, la arhitectura frumoasa, la peisaje, la carti, la cuvinte frumoase, la muzica armonioasa, la curatenie, la ordine (structurile ordonate sau cele bazate pe simetrie genereaza frumusete), la gesturi frumoase…

Va urma.

Dar pana atunci,

Pe voi ce va face mai buni?

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...