Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
29 Sep 2011

O meserie dulce: Cake Designer

Disclaimer: pentru a face trecerea catre discutia despre zahar mai placuta, azi intrerup seria amanuntelor nutritionale cu ceva dulce, neconventional si chic. Saptamana viitoare lamurim de ce prea putin zahar dauneaza si ce ravagii face cand e prea mult.

Ma uit de fiecare data cand prind la emisiunea asta sa vad cum cofetarii isi pun imaginatia si rabdarea la incercare pentru a realiza dintr-un desert aniversar cum e tortul, o capodopera. Convingeti-va numai cu aceste poze uimitoare din galeria celor din New York, care au ales sa foloseasca blaturile si cremele pe post de material de croitorit.

In emisiunea de pe TV, torturile trebuie sa respecte tematica unui eveniment (de cele mai multe ori, nunti) si ies niste combinatii incredibile in final. Am aruncat o privire pe galeria foto si stiu ca pot face mai mult de atat. La noi in .ro am vazut site-uri pentru cofetarii mult mai bine realizate decat ce au ei, dar ei sunt profesionisti la desert, nu la net 🙂 De exemplu, site-ul celor din California, parca e construit in ’95. Noroc ca au tot felul de deserturi in cele mai credibile forme. Imi place mult deviza lor „No flavor is impossible!”

Cel mai mult ma atrag torturile in straturi asezate asimetric care sfideaza gravitatia facute de surorile Cakegirls 🙂 Ia priviti cum arata asta! Ah, da, si am gasit ca la un moment dat au facut pana si eclere patriotice de 4 Iulie 🙂

Daca la ei exista ideea de fashion si in desert, pentru care se fac cursuri la Institutul/ Academia Culinar(a) ori la o Scoala Internationala de Arta in Zahar, la noi meseria de patiser/ bucatar/ ospatar e vazuta ca una de tranzitie pana gasesti ceva mai bun. De cele mai multe ori nu e sustinuta de studii (de aici si multitudinea de pseudo-barmani care creeaza cocktailuri punand in acelasi pahar siropuri colorate si o palariuta de hartie cu doua paie :D) si nici vazuta ca oportunitate de cariera.

De aceea cand dau peste exemple pe gustul meu am speranta ca ceea ce mancam poate fi privit mai departe de ideea de a ne satura burtile. Ma bucur ca am descoperit doua povesti pornite la un moment dat din pasiune si sustinute prin efort:
– Cristina Voicu (in Bucuresti), care din dorinta de a orna torturi a urmat o serie de specializari si acum conduce propria afacere; ia priviti ce amazing cakes face pentru aniversari! Preferatul meu e sugestiv, cum altfel?
-Anda Calinici (in Cluj), participanta la Campionatul Mondial al Ciocolatei, pe care o ador pentru asocierile ei inedite in desert. Mi-au ramas in minte dintr-o emisiune niste macarons decorate cu petale de trandafiri, cu crema de cioco alba aromatizata cu trufe albe de padure. Aruncati un ochi peste aceste retete fantastice. Piece of cake, nu?

Credit foto1: Anda Calinici, „Mousse de ciocolata alba si violete, sos de afine, croqant de migdale, blat cu ulei de masline si lamaie – cu Cosul Verde

Credit foto2: sweetela.ro

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

 

Mai multe rezultate...