Alina Constantinescu

Soiuri de struguri Pietroasele
4 feb. 2019

Pietroasele – locul unde găsești un vin bun

Ooooo, viața la țară!

Acolo unde soarele e mai galben, trandafirii sunt mai înfloriți, strugurii sunt mai dulci, timpul trece mai încet, liniștea e mai pitorească și viața e mai frumoasă! Dar, dincolo de poezie, la țară este mult efort și muncă după capriciile vremii – când nu ține cu tine, poți să pierzi totul!

Eu am copilărit la țară. Și Ralu. Și nepoții vecinilor de pe lângă noi. Aici venea Moș Crăciun cu tot cu brad – de fiecare dată – mâncam colărezi, găseam în cuibar ouă cu două gălbenușe, ne băteam cu nuci, mergeam desculțe.

#vindinvie

Întotdeauna bunicii au muncit la vie. Tăiau, cercuiau, săpau, stropeau, culegeau. Primăvara devreme, era vânt și frig și ți se înroșeau mâinile pe foarfecă. Vara erau peste treizecișidouă de grade și luau cu ei apă și o țineau la umbra nucului bătrân din vie. Când ploua era noroi și nu se mai putea intra. Când era prea frig, când era prea cald. Să lucrezi în vie înseamnă să muncești în orice condiții. Și zero confort. Bucuria vine din faptul că ți-ai făcut partea ta de treabă – pentru că așa se face – și că ai ce să culegi. Coșuri pline de struguri.

Bunicii nu mai sunt, nici nucul nu mai e, pentru că l-au tăiat și l-au furat. Dar via din Pietroasele este. Tata o muncește de 30 de ani. A mai modernizat lucrurile din mers, pentru că vinul are nevoie de condiții speciale pentru păstrare, dar în mod esențial tot ce face păstrează aceeași însemnătate și azi.

"Tot timpul via o tii din scurt!" - zice tata

„Tot timpul via o ții din scurt!” – zice tata

La crama din curte

Pietroasele (Buzău) este la 2 ore distanță de București. Este recunoscută tămâioasa de Pietroasele pentru culoarea plăcută și mireasma inconfundabilă – un vin bun de povești și de vorbă lungă, ca o călătorie imaginară într-o vacanță de vară.

Tata iubește tămâioasa! Cu tot cu prieteniile pe care le leagă un vin de soi. Culege strugurii în lăzi ca să nu îi zdrobească. Face mustirea și filtrarea cu utilaje moderne. Păstrează vinul în butoaie de stejar, în cramă cu temperatură controlată. Mereu are grijă de vin. Fie că face Feteasca Albă, sec și demisec, fie că face tămâioasa dulce și demidulce – despre care toți prietenii de familie spun că, pur și simplu, are parfum.

Cum alegi un vin bun, mai natural decât ce se găsește în comerț

Dacă ești în căutarea unui vin natural, ai o ocazie sau un eveniment în familie, cel mai bine e să te urci în mașină și să faci un drum până la țară ca să deguști. Vinul ține de preferințe – deci degustă și încrede-te gustul tău când alegi. Ce e important să știi e că după un vin bun nu te doare capul. De aceea, în vinul nostru NU vei găsi niciodată prafuri, pentru că e făcut:

– fără zahăr adăugat pe care unii îl folosesc ca să compenseze dulceața strugurelui
– fără conservanți alimentari (dioxid de sulf lichid) care să combată oxidarea
– fără bentonită alimentară care să grăbească limpezirea vinului (decantarea)

Ca să verifici ce bei, poți să lași vinul într-un pahar la aer liber. Dacă se oxidează la temperatura camerei, vinul își schimbă culoarea, ceea ce înseamnă că vinul nu are alcool, e mai slab de 7 grade, casează repede și e un vin prost de calitate (din soiuri de struguri nealtoiți).

Cu cât strugurele e mai dulce, cu atât crește cantitatea de zahăr dintr-un litru de must și vinul dezvoltă grade alcoolice mai mari. Tămâioasa dacă e coaptă bine dezvoltă până la 250 de grame de zahăr – e vinul cu cel mai mult alcool obținut în mod natural.

Cum păstrezi vinul acasă

Vinul trebuie păstrat cu grijă să nu intre aer la el. Dacă îl iei la bidon de 5l și consumi din el, e de preferat să transvazezi vinul astfel încât să nu aibă aer pe măsură ce consumi din el sau să îl tragi la sticle cu dopuri.

De unde cumperi un vin bun

Dacă vrei să faci un drum, să deguști, să cumperi, să deguști 🙂 aici detalii și datele de contact! Poate o să vă ajute la nevoie.

 

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...