Alina Constantinescu

17 apr. 2020

Zilele 2, 3, 4, 5. Wellness în 30 de zile.

Vremea e bună. Nu e niciun nor pe cer. Aș putea zice că e tot ce contează. Soarele strălucește, florile se răsfață la geam, Motana frământă și azi, cineva face o rețetă-minune la Brăila. Azi e joi.

Aș putea să deschid o conservă de fasole și să mănânc toată treaba cu bețișoarele, boabă cu boabă. Ba chiar să le încălzesc o dată la zece minute, nu mă grăbesc nicăieri. Ar putea fi o nouă misiune. Arată ca o misiune. Se simte ca o misiune. Miroase ca o misiune. Dar nu e, cel puțin până acum. Misiunea mea e desigur alta. Dar să revenim la misiunile de zi cu zi, care au început de luni și continuă.

Marți – Meditație la spălatul pe dinți

În timp ce mă spăl pe dinți, închid ochii, ascult sunetul pe care îl face periuța pe dinți, simt gustul pastei, ridic un picior, simt gresia sub tălpi, rămân conectată la momentul prezent, la ce aud și ce simt. De ce? Pentru că știința zice că dacă ești conștient de stările și de senzațiile fizice din momentul prezent, ești mai ferit să preiei din stări și senzații care nu sunt ale tale. Iar dacă poți exersa acest lucru legându-l de ceva ce faci oricum, va fi mai ușor să practici din nou și din nou. Așa zice știința, cine sunt eu să o contrazic?

Miercuri – Mantra și mișcare în șase minute

Respiră. Concentrează-te. Lovește. Sunt doar câteva exemple. Și la fel de bine pot funcționa vacanță la mare, alergare pe munte, viața la țară. Știința zice că oboseala începe în creier înainte să se simtă în corp. Orice încurajare repetată împiedică gândurile obositoare. Bine, bun, acum genoflexiuni laterale și flotări.

Joi – În parcul de distracții, online

Neobișnuit, aproape simpatic. Știința zice că oamenii care împărtășesc experiențe unii cu alții – și mai ales ceva nou -, sunt mai fericiți. Dar până la urmă pot fi și rețete dacă nu e montagne russe.

Vineri – Ș.M.D.M.C.R.

Adică Șase Minute de Mișcare cu Recompensă. O acțiune (cum ar fi trezitul în fiecare dimineață), o rutină (cum ar fi spălatul pe dinți) și o recompensă (ai dinții curați!). Dar știința zice că – în primul rând – recompensele care sunt înțelese de la sine atunci când faci mișcare nu sunt suficiente. Ok, cu mine! Când vreodată am zis eu nu la înghețată? Oricum, creierul învață din mers logica acțiune – rutină – recompensă și se va bucura de recompensele implicite din exercițiile fizice (endorfinele, tonusul, energia, știți voi!) fără să mai ceară altceva. Hmmm, oare? 🙂

PS. Între timp e vineri. Muzică în boxe pe stradă, agitație, claxoane. Se simte ca o zi de luni.

#NYTWellChallenge

 

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...