Voi chiar faceti asta pentru dantura voastra?
Ziceam ieri ca ma surprinde sa vad tot mai des oameni care aleg sa se spele pe dinti in timpul programului de lucru. Desi am retineri in privinta gestului facut intr-o baie comuna, unde oameni intra si ies… dupa nevoi, pana la urma m-as bucura daca grija asta pentru dantura ar fi dintr-o obisnuinta mai puternica decat jena ori disconfortul.
Din conversatia purtata pe Twitter, am inteles ca pentru multi nu ar fi de fapt o rutina ci o nevoie care apare cand dupa incheierea jobului ai programare la dentist. Cred ca atunci cand intri in cabinetul unui stomatolog, pe langa dorinta de a transmite ca tu ai grija de dintii tai, inevitabil te intampina doua lucruri pe care trebuie sa le confrunti: increderea in medic si un set de intrumente profesionale care fac parte din aparatura specifica.
Primul vizeaza diferenta dintre un medic executant si unul profesionist. Executantul iti va spune regulile din carte si practic va face lucrarea in functie de indemanarea pe care a capatat-o in orele de practica. Eventual te va certa pentru ce nu faci bine de obicei. Profesionistul vine cu o abordare care ia in calcul stilul tau de viata, iti ofera explicatii particulare pe cazul tau, te incurajeaza, iti da exemple si de la alti pacienti cu probleme similare si, eventual, iti povesteste o intamplare de la ultima specializare facuta in afara. In final, iti castiga increderea pentru ca, dincolo de expertiza, pare ca te intelege pe tine si, pentru cele cateva ore petrecute la cabinetul lui, el devine consultantul, psihologul si mentorul tau.
Al doilea are in vedere, instrumentele folosite, mai mult sau mai putin asemenea celor din fotografie. De la stanga la dreapta avem (asa cum mi-am notat de la stomatologul la care am fost):
– spray de apa si aer
– turbina pentru freza de curatat
– un cap gol pentru piesa, cum ar putea fi un air flow care are o capsula de unde un jet de praf, cu bicarbonat de exemplu, indeparteaza petele de pe dinti
– o piesa contra unghi, care arata ca o freza dar foloseste mai putine rotatii
– o piesa pentru detartraj cu ultrasunete
– o lampa de fotopolimerizare pentru a cimenta lucrari, folosita in cazul materialelor care nu fac priza singure
Ar mai fi oglina dentara si un aspirator de saliva, iar mai departe un bisturiu, o chiureta, un ciocan, cleste, foarfeca, pensa… etc si rulouri aborbante, dupa caz. Ma intreb: oare frica de stomatolog (dincolo de experiente neplacute) se ia din auzite? Si este alimentata de lipsa de incredere in medic?
Saptamana trecuta am ajuns la o consultatie stomatologica din buchetul de oferte propus de Medas, unde am urmat o sedinta de detartraj si am primit si explicatiile despre cum se face un periaj (hiper)corect:
– nu se uda periuta de dinti, pentru ca sub actiunea apei, perii se inmoaie
– periuta se tine (atentie!) intr-un unghi de 45°
– se executa miscari din incheietura mainii: pentru dintii de sus pe lateral miscarea este doar in jos, pentru dintii de jos miscarea este doar in sus
– prin miscarea periutei executate din incheietura se urmareste sa scoatem resturile alimentare de sub gingie (imaginati-va ca le tragem, pentru a intelege mai bine cum e cu miscarea in jos, respectiv in sus)
– se recomanda intre 5 si 10 miscari pe fiecare grupa de dinti, atat pentru dintii de sus, exterior- interior, cat si pentru cei de jos
– in final se periaza masele acolo unde muscam
Acum, voi chiar faceti asa cand va periati? Adica, in locul miscarilor energice si repezite mai degraba va masati gingiile cu rabdare si prin miscari repetate in mod constient? Si indiferent de stilul personal in care va spalati pe dinti, faceti asta si cand sunteti la munca?
Daca sunteti interesati de un consult de specialitate trebuie sa stiti ca pana pe 10 aprilie, Clinica Medas ofera un set de servicii cu preturi reduse pana la 50%. Puteti vedea despre ce este vorba pe site, FB, Twitter.
LE. Pentru ca orice platforma digitala are capriciile ei, fotografiile nu mai sunt disponibile.
Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.