Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
11 sept. 2013

Trei lucruri care ne ingreuneaza relatiile (by The Hunger)

1. Nu ne asumăm responsabilitatea pentru emoţiile şi reacţiile noastre

Viktor E. Frankl spunea că singurul lucru pe care nu ni-l poate lua nimeni este libertatea de a alege cum vom reacţiona într-o situaţie dată, care nu se află în controlul nostru. A scris acest lucru în timp ce se afla într-un lagăr de concentrare. Modul în care reacţionăm la ceea ce ne fac sau ne spun ceilalţi este decizia noastră, nu este vina lor. Acest lucru poate fi demonstrat uşor dacă ne gândim că o sută de persoane vor avea o sută de reacţii diferite la o anumită întâmplare. Nu întâmplarea ne dictează reacţia, ci caracterul nostru.

În concluzie, nu-i putem învinovăţi pe ceilalţi pentru cum ne simţim. Există lucruri care îi deranjează pe ceilalţi şi pe alţii nu; acest lucru depinde de preferinţele şi bagajul emoţional sau preferinţele fiecăruia. Nu există un adevăr absolut despre cum toată lumea ar reacţiona la fel în acea situaţie.

De asemenea, pe lângă dreptul fiecăruia de a se exprima, şi dreptul fiecăruia de a avea propriile emoţii şi reacţii, fiecare are nevoie să fie conştient de vina pe care o aruncă pentru zilele sale proaste sau stările neplăcute. Uneori ne este uşor să învinovăţim prima persoană pe care o întâlnim, pentru a ne uşura de o stare încărcată, însă acest lucru nu este corect şi este o formă de egoism.

2. Pretenţia ca ceilalţi să se gândească în permanenţă la noi

Obişnuim să arătăm gelozie încă din copilărie: către familie, prieteni sau, mai târziu, iubiţi. Unele persoane consideră că aceasta este o formă de iubire, care arată că le pasă, şi spun că dacă nu ar mai fi geloşi, înseamnă că acea persoană nu ar mai fi importantă pentru ei. De fapt, gelozia este o formă de egoism, deoarece nu are deloc legătură cu celălalt, ci cu imaginea faţă de propria persoană. Noi nu ne dorim să ni se aducă un prejudiciu social, să fim comparaţi, să existe persoane mai bune decât noi, să ne fie ameninţat c(in)eva care credeam că ne aparţine, sau să nu fim prioritatea cuiva pentru un minut.

Practic, gelozia nu este o formă de dragoste, ci o formă de apărare faţă de temeri. Temerile pot fi fireşti, însă în acelaşi timp trebuie să ne dăm seama dacă ele sunt realiste. Ceilalţi nu ne aparţin şi nu putem fi prioritatea lor în permanenţă. Nu tot ceea ce fac ei are legătură cu noi, iar acest lucru este firesc.

Gelozia nu este o formă de ne arăta dragostea, însă este toxică pentru orice tip de relaţie. Îi punem pe ceilalţi într-o poziţie imposibilă, în care nimic din ce ar face apoi nu ar fi mulţumitor sau sănătos.

3. Concentrarea pe fapte, nu pe persoane

Atunci când suntem mult mai concentraţi pe întâmplări, evenimente şi lucruri, o facem în detrimentul persoanei de lângă noi. Nu este rău să ne concentrăm pe altceva decât pe oameni, însă ne este greu să menţinem o relaţie fericită atunci când ne concentrăm pe altceva în timp ce credem că ne focusăm pe relaţia respectivă.

De multe ori, atunci când nu ştim cum să rezolvăm conflictele apelăm la soluţii exterioare: concedii, evadări din oraş, cumpărarea diverselor obiecte şi alte lucruri logistice care ne vor oferi o soluţie temporară de schimbare a atmosferei, dar nu rezolvă problema fundamentală.

Concentrarea pe fapte este una firească, însă nu o poate înlocui pe cea pe oamenii din jur, atunci când ne dorim să ne rezolvăm problemele cu ei.

*Text redat integral [cu tot cu diacritice :)] din The Hunger, la care va invit sa va abonati. Eu ii citesc de fiecare data si pana acum am descoperit la ei resurse condensate si abordari de aplicat despre cum iti depasesti frica, despre paradoxul legat de fericire dar si fericirea la locul de munca, despre teama de a nu pierde ceva esential si multe alte teme-concept inepuizabile. Mai nou, sunt si pe FB si ii puteti urmari pe noua pagina The Hunger!

Apropo de tema, voi ce ziceti: e fiecare responsabil pentru starile prin care trece chiar si cand situatiile in care a ajuns nu au tinut de el?

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...