Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
8 aug. 2013

Transformare: Spune ce simti!

Cand riscam mai mult: cand spunem ce gandim sau cand spunem ce simtim? In primul caz, daca e sa fim contrazisi, putem cel mult sa admitem ca inca nu detinem argumentele, ca suntem ingnoranti, ca nu avem informatiile, ca suntem… niste prosti. Dar cand spui ce simti si ti se reproseaza ca „nu e bine”, ce argumente de logica se pot pune in discutie? Cum traduci o emotie a cuiva si cum o analizezi in termeni de „bine” si „rau”? Prin prisma a ce? A propriei judecati? De cand e corect sa judecam cu mintea probleme ale sufletului? Cand ti-a reprosat tie sufletul ultima data vreo decizie pe care ai luat-o gandind? Raspund eu: NICIODATA.

Pentru ca noi nu ne traim viata cu sufletul inainte. Nu ii dam voce in dialogul evenimentelor din viata noastra. Pentru ca nu putem convietui in afara mintii noastre intr-o societate reglementata de roluri, care iti atribuie responsabilitate si obligatii si drepturi si credite 🙂 Pentru ca ne e mai usor sa fim artagosi, indispusi, agresivi decat sa traim durerea. Desi descarcarile agresive nu sunt decat modalitati disfunctionale de a iti explora propriul sine si pe ceilalti. Si e mai usor sa manipulam prin cuvinte spunand doar ce gandim decat sa ne punem sufletul in palma. Desi manipularile nu urmeaza cursul firesc al lucrurilor ci doar iti limiteaza modalitatile de actiune.

Noi avem nevoie sa analizam, sa comparam, sa ne asiguram, sa previzionam, sa judecam. Sufletul nu stie nimic din toate astea. Nu stie sa castige mai multi bani muncind mai mult ori profitand de oportunitati, nu stie sa aleaga din pachetele de vacanta pe cel mai avantajos, nu stie sa faca mancare si sa intretina o gospodarie, si nici macar nu stie sa faca social media.

Sufletul stie in schimb un lucru esential: sa te faca constient de experientele pe care le acumulezi si ce inveti din ele. Si ca atunci cand alegi sa nu fii ancorat in prezentul tau si fugi in ganduri, opinii, munca compulsiva si amintiri bruste alte detaliilor care iti acapareaza atentia, ignori sprijinul pe care ti-l daruieste momentul prezent. Alegi sa ramai blocat in loc sa lucrezi la schimbare. Uneori te blochezi pentru ca te ingrijorezi. Alteori, nu mai poti continua pentru ca te infurii, te intristezi sau din invidie.

Este mai usor sa te certi ori sa intri pe Facebook si sa urmaresti ce zic toti ceilalti timp de o ora sau o zi intreaga, sa le pandesti like-urile ori sa ii judeci dupa ce check-in dau, decat sa iti infrunti furia, neputintele, disperarea si sentimentele de lipsa de putere.

Insa atunci cand fugi de experienta emotiilor, ele nu se oresc.  Continua sa ruleze, in timp ce tu alegi sa te pierzi intr-un regat al gandurilor si fanteziilor. Si in acest timp viata ta ar putea sa fie plina de semnificatie, dar singurul lucru pe care mintea ta il vede e un thread de comentarii si doua poze noi in newsfeed din concediul prietenilor.

Atunci cand spui ce simti iti lasi sufletul sa se faca auzit, si facand asta te simti implinit, satisfacut si fericit. Esti complet, in fiecare moment al vietii tale. Tot ce faci are sens, iar noptile sunt odihnitoare. Chiar si cele mai simple lucruri te inspira, te incanta si te hranesc. Spune ce simti daca vrei sa te imbarci in calatoria ta spre destinatia desavarsita care te asteapta. Sufletul e singurul care stie cand sa te transformi, in loc sa te tina in locul in care te afli acum.  Spune ce simti, altfel, doar judecand cu mintea poti la fel de bine sa iti iei concediu de la transformarea vietii tale imediat dupa ce tocmai te-ai intors din vacanta.

Inspiratie.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...