Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
23 oct. 2011

Tinteste telecomanda catre aparat!

Asa incepe:
Prin vara am facut telecomanda sa zboare pe fereastra de la etajul 7! Inca era vara, tin minte ca am coborat in pantaloni scurti sa culeg de pe jos bucatile de plastic imprastiate in spatele blocului. Ma intrebati de ce? Fiindca nu voiam sa las afara componente pretioase de telecomanda pe care tiganii sa le ia si sa le vanda la plastic vechi. Aaa, de ce am aruncat telecomanda pe geam? Din greseala…

Am mers a doua zi la supermarket si am cumparat una noua si universala. Inca mai am un televizor prafuit de nostalgii, cumparat de parinti in primii ani cand in Romania a aparut televiziunea prin cablu. Am crescut cu acest aparat in casa, azi e mai mult un artefact decat un TV, intelegeti?

Dupa ce m-am intors din oras, am scos telecomanda din ambalaj. Pe care l-am aruncat. Am apasat pe 1 si am inceput sa ma uit la televizor. Mi-am dat seama ca nu functioneaza decat butoanele individuale pentru programe si cele pentru volum. La naiba! Am cumparat o telecomanda defecta! Sau mai rau: una care nu e compatibila…

Esecul numarul unu:
Coincindenta imi suna imediat telefonul si fiindca eram cu naduf povestesc intamplarea. Spun ca astia care fac telecomenzi universale habar n-au si primesc sfatul sa ma duc cu ea inapoi la magazin. Prefer sa ma uit pe un singur program, imi zic in gand… Suna telefonul din nou si fiindca nu imi disparuse naduful de tot povestesc din nou ce mi s-a intamplat. Mi se spune de data asta ceva destept: telecomenzile universale au un cod fara de care nu functioneaza in intregime. Noroc ca mai am si oameni isteti pe langa mine care ma suna des.

L-as fi putut cauta daca nu era trecut in pliantul din ambalaj… Ca eu tocmai dusesem gunoiul la ghena cu 10 minute inainte. Prietenul meu de la telefon imi promite ca vom afla cumva codul si scrie un mail producatorului cu sediul la Cluj. A doua zi primeste o brosura cu indicatiile pe care mi le da. Nu inteleg mare lucru si decide sa imi dea toata brosura fara alte indicatii. Ezit cateva seri la rand sa o citesc, timp in care ma uit doar la cateva programe. Alea la care aveam acces direct din telecomanda.

Esecul numarul doi:
Intr-o noapte, mai mult de jena prietenului care ma tot intreba ce am rezolvat citesc brosura de cateva ori. Asa cum zice acolo, apas simultan pe butonul set si unul din butoanele de aparat. Eu am un aparat vechi, nu v-am mai spus?! Ii merge doar un singur buton. Daca nu mai mergea nici ala ce faceam? Insist cu apasatul desi nu se intampla nimic.

Pentru a afla codul fara de care deja nu mai aveam niciun rost in viata, apas din nou pe set si pe butoane. De data asta pe cele numerotate cu 1, 2, 3 sa vad de cate ori palpaie ledul telecomenzii. Palpaie ciudat:  ba de 7 ori, ba de 6 ori. Deci codul se termina in 6 sau in 7? Mai apas, mai numar o data, stabilesc ca e 7, adica ceva cu 047 si ca asta e codul. Nu merge. Renunt 40 de minute mai tarziu.

Ii spun tipului ca si-a batut joc si ca povestea asta incepe sa ma apese ea pe mine. Serios acum, cititi voi explicatia asta sa imi spuneti daca intelegeti ce aveti de facut:

„Instructiuni usor de pus in practica: Cand RC UNIVERS 13AW intra in modul cautare, directia de cautare este inainte dar puteti schimba directia cu ajutorul butonului SET. 1 – Porniti aparatul care doriti sa-l controlati. 2 – Tineti apasat butonul SET si apasati unul dintre butoanele de aparat simultan. 3 – LED-ul se aprinde pentru un moment apoi eliberati ambele butoane. 4 – Apasati SET din nou si eliberati butonul. LED-ul palpaie si modul de cautare rapida este activat 5 – Tintiti telecomanda catre aparat si apasati butonul POWER. Daca este VCR/AUX puteti apasa butonul POWER sau PLAY. Daca aparatul functioneaza mergeti la pasul 6. Daca nu, repetati pasul 5….. si tot asa mai departe…..”

Esecul numarul trei:
Incercand sa ma ajute prietenul meu samaritean ma tine intr-o seara o ora la telefon rugandu-ma sa incerc setari, resetari, coduri si butoane. La un moment dat din atatea incercari repetate blocam telecomanda definitiv. Adorm cu televizorul deschis si aud de vreo 7 ori in timpul noptii cum a fost Mazare in Madagascar.  Cand ma trezesc era la stirile de dimineata. Deci nu a fost vis…

Ii dau prietenului telecomanda cu incredere ca ii vine de hac si mi-o aduce gata decodata. Ma suna in jumatate de zi si imi spune ca a luat foc. Nu, nu el de suparare ci telecomanda! Pana ajung din nou la supermarket trece aproape toata saptamana. Nu am pierdut nicio noutate intre timp. Azi Mazare era tot in Madagascar.

In final, in miez de toamna, am o telecomanda noua. Alt model. Pe asta am invatat sa o controlez din prima.

Morala: cand nu esti compatibil nu te poate controla nimeni. Dar si cand esti si te simti controlat iti iei zborul ca de la etajul 7.

PS. Deci face careva campanie la televizoare de generatie noua? Dar fara telecomanda, daca e posibil!

Credit foto

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...