Test de intoleranta alimentara?? Sunt intrigata!
Am inceput de ieri o comunicare intre bloguri cu Miruna. La ea mai demult am vazut un documentar despre nutritie care m-a revoltat, ieri mi s-a reactivat atitudinea si am scris asta. Ca urmare, Miruna a venit de dimineata cu completarile ei.
Asa se face ca, citind si postul asta al Mirunei, am ajuns sa aflu despre un test care in urma analizei unei picaturi de sange din varful degetului depisteaza care sunt alimentele (unele chiar sanatoase!) pe care organismul tau nu le (mai) poate procesa – analiza se face din 113 alimente. O alta bloggerita, Marie Jeanne, povesteste la ce alimente a descoperit ca e intoleranta in urma efectuarii acestui test. Empatizez cu ea fiindca am o relatie la fel de afectuoasa cu branza si produsele din paine (singurele pe care le consum in mod constant din copilarie) si fiindca inteleg problema ei de sanatate, eu trecand prin ceva similar din adolescenta.
Revenind la testul amintit mai sus vad ca in ciuda simplitatii sale aparente costul este de aproape 1.700 lei. Cam asta este si nivelul unui salariu mediu in Romania, nu-i asa? In aceste conditii intreb: oare cum putem avea acces la educatie alimentara, cum ne putem intelege corpul si ce necesitati reale are si cum putem beneficia de explicatii si consultatii nutritionale daca un test elementar pentru igiena noastra alimentara este accesibil doar de la un anumit nivel financiar?
Daca insa nu ne oprim la oferta cea mai scumpa vom vedea ca exista chiar o mini-piata a testelor de acest gen. Pe Groupon, de exemplu, a fost valabila la un moment dat o oferta pentru un test de intoleranta alimentara (ce-i drept analiza se facea pe cel mult 64 de alimente) la 526 lei. Mai mult, o alta oferta promite liste cu alimentele tolerate si intolerate la 150 Euro.
In UK, de unde au ajuns si la noi, sunt o serie de programe similare care te ajuta sa intelegi care e relatia pe care enzimele din corpul tau o are cu alimentele pe care le consumi. Cel mai ieftin test incepe de la 10 lire, si pare un fel de pretest care te trimite mai departe la investigari complete (daca e cazul, presupun). La ei depistarea intolerantei alimentare, de exemplu FoodScan 113 Programme, costa 250 de lire, ceea ce inseamna aproximativ 1.250 lei.
Puse cap la cap, revolta mea e alimentata (si) azi de aceasta idee: ma simt stigmatizata pentru alegerile pe care vreau sa le fac corect cand nu imi este usor sa am acces la ele. Nu cred ca putem vorbi de educatie alimentara, cel mult de un bun simt asumat fata de sanatatea proprie, cata vreme costurile ridicate pentru o investigatie de baza (ale carei necesitate si importanta imi sunt foarte clare) imi induc sentimentul ca sanatatea nu e accesibila pentru toti cei care au nevoie de ea!
PS. Apropo de intoleranta alimentara, iata o mentiune referitoare la cel mai sigur aliment studiat de compania britanica York Test (cea care a dezvoltat programele de depistare a intolerantei si alergiilor alimentare).
Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.