Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
3 nov. 2012

Si caii sunt verzi pe pereti

Am fost aseara la cinematograf. Eram cu totul 4 oameni in sala si rula cea mai recenta pelicula in regia lui Dan Chisu, Si caii sunt verzi pe pereti.

Cand a inceput, personal m-a obosit scena de deschidere, aproape teatrala: trec minute intregi in acelasi cadru fix, unde un paznic de depozit e in ultima lui zi de munca intr-un un birou modest si usor degradat, ticsit de dosare. In prim plan – 2 cutii HP de carton ermetizate cu clasica banda lata de scotch maro.

Dincolo de cadre, tema este una des incercata si adesea reiterata: imbogatirea facila, peste noapte. Goana dupa castigul picat din cer aduce in opozitie povestea omului adult, neliterat dar muncitor si cinstit, cu cea a tinerilor adolescenti a caror principala ocupatie e distractia si implicarea in activitati superficiale, care nu presupun niciun efort (cum ar fi sa agati promoterite in club). Si intr-o tabara si in alta, banii sunt cei care schimba perspective, atitudini, care zgandaresc emotional si altereaza caracterul. Orice castig mare e coplesitor, oboseste, usuca, schimba relatii, si dupa cum se arata in film chiar si ideea in sine e obositoare…

Tot filmul e taiat cronologic prin mentionarea pe ecran a unui nou inceput de zi (actiunea are loc in film in 4 sau 5 zile, parca), iar lucrurile se dinamizeaza pe parcurs, devin aventuroase si tensionate si cu toate astea raman pana la final imprevizibile. Povestile se intalnesc la final, cand s-ar fi completat fericit ca in basme, dar finalul e refuzat.

Desi are momente comice, umorul e amarui: situatiile au la baza fie lipsa de acces la informatie si informatica si traiul modest (vezi in film cuplul Tocitu – Buzila), fie drama personala de a creste fara un model masculin si fara repere (vezi cazul adolescentului Marius).

La final mi s-a parut insa ca am ramas cu prea putin din ce am vazut, ca e mai mult substrat decat am captat eu. Asa ca atunci cand am ajuns acasa am citit despre „caii verzi” din film si pot sa va recomand Nota Regizorului din acest articol si acest interviu, din care puteti afla multe amanunte si detalii care traduc intentia regizorului din aceasta propunere cinematografica si care va ajuta sa intelegi nuantele de pe pelicula.

Din ce am mai citit am retinut ca s-a filmat in 12 zile si a fost terminat in 38, ca bugetul total de productie a fost undeva la 280.000 Euro si ca in engleza e tradus  „Chasing Rainbows”. Mie mi-a fost ciuda pentru Tocitu si Buzila, fiindca e clar ca oamenii modesti nu au forta sa guste din luxul vietii…

Trailer.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...