Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
11 apr. 2013

Shaorma vegana sau ce mai poti sa pui intr-o lipie

Pornind de la ideea ca iti face bine sa domesticesti ceea ce odinioara te chinuia, pentru azi m-am gandit sa va dau varianta mea blanda de „shaorma” care respecta un principiu nutritiv esential si anume acela ca nu combina lucruri care ingreuneaza digestia. In plus de asta, are foarte multe legume si nu contine grasimi de origine animala. Singurele abateri pe care mi le-am permis de la stilul alimentar raw-vegan au fost sa folosesc lipii cumparate (ce-i drept am luat varianta din graham) si sa coc la foc mic „chiftele” mele din seminte de dovleac, pentru ca nu am deshidrator.

Pentru cei care nu vor sa foloseasca lipie cumparata, cred ca se pot face niste foi de clatita din digesta de porumb (in loc de ou), apa calduta si faina integrala sau faina de spelta.

Shaormistii conventionali m-ar blama ca nu e deloc o shaorma si nici macar nu aduce la gust cu una adevarata, insa pot sa va asigur ca este acceptabila (iar pentru mine este chiar gustoasa) si satioasa. Asadar, pentru asta am folosit urmatoarele:

– „chiftele” din seminte de dovleac macinate, rosie pasata (sau pasta de rosii), o mana de ciuperci tocate, usturoi, cimbru, marar, sare, piper, mix de legume uscate pe care le-am hidratat putin in apa, cateva linguri de apa, digesta si faina de in cat sa lege compozitia

– „cartofi prajiti” din gulie cu boia, sare cu ierburi, piper, ulei, lamaie si fulgi de drojdie inactiva

– legume: varza alba, castraveti murati, rosie

– sos tarator: pasta de susan, lamaie, usturoi

– condimente: garam masala (amestec de curry, curcuma, coriandu, cardamom, nucsoara)

Si pentru ca lipiile pot fi combinate cu orice (eu mi-am pus chiar si germeni in combinatia de mai sus) cred ca mai pot fi asociate si cu:

– pateu din mazare uscata, gogosari, rosie, usturoi, lamaie, patrunjel

– tapenade, castravete, apio, ceapa, piper

– zacusca, germeni

– fasole batuta, lamaie, boia, ridichi, piper, sare cu ierburi, seminte de floarea soarelui

– frunze de spanac, rosii uscate la soare, ceapa, quinoa, lamaie, ulei, sare cu ierburi, piper, fistic

Si variantele pot continua. Ma opresc ca sa nu ajung la varianta estivala de lipie cu rosie si cu branza 🙂 Important este sa nu facem excese (iar daca le facem sa fie cu alimente cat mai putin procesate) si sa consumam alimente si pentru proprietatile lor nu doar pentru gust. Gustul tine de obiceiuri, de capricii, de experiente, insa pe termen lung gustul nu alimenteaza decat nevoi emotionale si psihice… Dar stiu ca si voi stiti si nu vreau sa fiu eu ultima dintr-o serie intreaga de imparati fara haine care vorbesc despre cat de minunat e un stil de viata sanatos. Dezavantaje si avantaje sunt deopotriva. Sa fiti frumosi!

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...