Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
21 iul. 2013

Relatiile ne rafineaza adevarul

Isi pierd unele femei onoarea cand iubesc mai mult decat altele care se rezuma la cel mai trivial limbaj care, odata ce ar fi facut public, i-ar compromite imaginea de sine, imagine pe care de gura lumii o controleaza semnificativ? Iti poti pastra demnitatea in iubire printre minciuni si tacere si nevoia de razbunare? Cati dintre cei care citesc acum aceste randuri se simt disponibili vibrational sa inteleaga energia iubirii, care nu se judeca in cap, ci se simte pur si simplu?

Iubirea se intampla. Ca niste accidente de masini.

Pentru majoritatea dintre noi, e mai confortabil sa consideram ca iubirea e o ratacire de moment. Care uneori poate sa precipite spatiul personal si sa produca mizerie sentimentala. Dar nimeni nu isi propune sa iubeasca pe cineva, asa cum isi propune de exemplu sa isi gaseasca un job nou ori sa plece in vacanta. Iubirea se intampla. Ca niste accidente de masini. Ne apare in viata. Si atunci cand erupe ca un vulcan sunt busite vieti, roluri sociale, ambitii si asteptari egotice. Si cand se intampla, oamenii, pentru a-si pastra socotelile lumesti, pot alege sa continue sa pastreze aparente convenabile. In timp ce unii cauta razbunare iar altii cauta sa isi pastreze demnitatea. Dar, alteori, in ciuda a toate, legaturile sunt atat de ingemanate ca nu pot fi despartite.

Pentru ca asta este iubirea. Nu fluturi adolescentini in stomac, emotii care iti taie respiratia, entuziasm, machiaj in fata oglinzii si rochite cu buline, promisiuni sub luna plina, tone de mesaje, dorinte care se agata de fiecare minut din zi, ori insomnii de noapte cu gandul ca ea iti saruta fiecare centimetru din corp. Asta este indragosteala si orice prost (excuse my french) o are in viata. Dragostea e ceea ce ramane dupa ce ai fost indragostit, si asta este deopotriva o arta si un accident fericit.

Iubirea produce schimbari cu multa bataie de cap

Nu exista investitii sigure. A iubi prin toti porii inseamna sa fii vulnerabil. In mecanica iubirii inimile se rup, sunt penetrate de durere si se repara. Singurul loc unde poti sta ferit de perturbatiile iubirii rupte din Rai ar putea fi in… Iad. Iubirea produce schimbari intr-un mod neindemanatic si de cele mai multe ori cu multa bataie de cap. Iar cum sa gandesti si cum sa iubesti sunt doua lectii inseparabile pentru formarea unui caracter viguros si matur.

Iubirea nu are nimic de-a face cu ceea ce astepti sa primesti – ci doar cu ceea ce te astepti sa dai. Intr-o ironie care n-are cum sa nu-ti placa, iubirea poate fi considerata o nebunie care se vindeca doar prin casnicie. Adesea oamenii spun ca trebuie sa crezi in sentimentele profunde, altfel niciodata nu vei sti sigur ca femeia ori barbatul cu care te intalnesti, ori cu care stai intr-o casnicie, te iubeste. Dar sa mizezi pe ideea de profunzime a sentimentelor e o premisa gresita si partial superficiala. Pot fi multe semnale ca cineva te iubeste. Chiar si cand ai o relatie cu cineva pe care il iubesti, auzi si vezi o gramada de semnale picante. Iubirea nu sta doar in sentimente profunde asa cum erau revelatiile pe care le aveau apostolii. In pachetul iubirii sunt impachetate si multe semne exterioare: sclipire in ochi, tonul vocii, gesturi, amabilitate, niciun fel de orgoliu, mici favoruri. Astea fac si ele parte din realitatea iubirii.

Love

Adrienne Rich (Mai 16, 1929–Martie 27, 2012), una dintre cele mai apreciate poete ale secolului 20 – care in semn de protest fata de monopolul politic de a opri fondurile organizatiei „National Endowment for the Arts” a refuzat onoarea de a primi din partea cetatenilor din Statele Unite titlul „National Medal of Arts in 1997”, cea mai inalta onoare pe care o poate primi un artist individual – o zice cu mult fler lirerar:

An honorable human relationship – that is, one in which two people have the right to use the word „love” – is a process, delicate, violent, often terrifying to both persons involved, a process of refining the truths they can tell each other. It is important to do this because it breaks down human self-delusion and isolation. It is important to do this because in doing so we do justice to our own complexity.
It is important to do this because we can count on so few people to go that hard way with us.

 Intreaga carte de aici.

Zilele de azi aduc schimbari istorice in ceea ce priveste demnitatea si libertatea iubirii. Frumusetea iubirii e amaruie si pe alocuri aspra. Dar nu e scopul inimii acela de a iubi pe oricine este pregatit sa primeasca iubire? De a-l accepta pe celalalt, oricine ar fi el?

PS. Continuare pentru acest post si inspirat din cele mai frumoase definitii ale iubirii.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...