Alina Constantinescu

30 nov. 2019

De la copila cu păpuși la ciocolatier cu praline artizanale

Cu doi părinți juriști, tata judecător și mama notar, Aura a terminat, cum era și firesc, Facultatea de Drept. Ani buni a fost Control Intern și Jurist la o Companie de Valori Mobiliare care tranzacționa pe Bursă. Dar pasiunea pe care a primit-o moștenire de la bunicul ei i-a schimbat, fără să vrea, viața. Bunicul Aurei se numea Orāșanu. Prietenii îi spuneau Orā. În amintirea lui, Aura este astăzi O’ra Chocolatist. Arizant pur, creator, artist ciocolatier.

Am început să urmăresc pralinele pe care le face Aura Tobescu, Ciocolatier Chocolatist, odată cu ediția din acest an a evenimentului Salon Du Chocolat de la Paris, unde a fost primul artizan român cu stand. Le-am gustat aproape pe toate, dar cel mai mult m-a atras ciocolata artizanală picantă cu semințe de dovleac. Cremoasă și crocantă, din ciocolată neagră îndulcită cu merișoare, înflăcărată cu ardei iute cayenne și chili. Ocazie cu care am savurat, am fotografiat și am pus multe întrebări.

Omul de Zahăr și copila care se juca cu păpușile

Am crescut și mă trezeam cu mirosul de vanilină și de serbet de trandafiri, încă din anii copilăriei crude. Bunicul meu moștenise darul dulce de a confecționa bomboane fondante de la tatăl său. Îl luase ucenic la prăvălia pe care o avea La Omul de Zahăr”, ca mic întreprinzător. Străbunicul era un adevărat maestru al „zaharicalelor” acelor vremuri. Doamnele și domnișoarele erau răsfățate cu adevărate trufandale ale Omului de Zahăr, cum pe bună dreptate i se spunea.

Cu toate că îi plăcea să lucreze singur, și rareori aveam privilegiul de a-l vedea în acțiune, îmi aprecia gustul și simțul artistic foarte dezvoltat. Aveam voie doar să decorez bomboanele fondante. Era surprins să vadă cum o copilă care se juca cu păpusile, răsucea cu dibăcie croșeta cu care se înrobau sferele din nucă în fondant. Am plecat la școala apoi și n-am mai avut ocazia să simt mirosul de zahăr topit. Bunicul s-a stins din viață și a luat secretul fondantelor cu el. Dar pasiunea nu e o rețetă scrisă pe un colț de hârtie. E în sânge și a rămas moștenire. Avea să iasă la iveală mai târziu. – Aura Tobescu, Ciocolatier Chocolatist

Iubește viața de „bombonăreasă”

Pasionată dintotdeauna de dulciuri, mare amatoare de ciocolată și încurajată de cei din jur, Aura a ascultat îndemnul vieții. A pornit-o de la zero în Brașov, a mers în Belgia să studieze la Academia Callebaut, s-a lansat în industria ciocolatei – o lume la care mulți visăm că mâncăm multă ciocolată. I-a fost ușor? Din 2012 când a fost unul dintre cei doi parteneri Luado Chocolate și până azi când este ea însăși, Chocolatist ~ Or’A by Aura Tobescu, a trecut prin muncă și efort, entuziasm și dezamăgire, uitându-se mereu la ce poate fi frumos și dulce, cu bun gust și valoros, perfect și desăvârșit.

Mi-am dorit dintotdeauna să pot să-mi pregătesc un dulce bun singură. Am pornit cu un hobby și m-am întors de la Academia din Belgia alt om. Am început să creez praline, să adaptez rețete din cărți, gusturilor mele, să le ofer spre degustare prietenilor, care, entuziasmați, au început să le ofere prietenilor lor. Și așa am ajuns să am liste de comenzi. Sunt perfectionistă și munceam foarte mult pentru că nu stăpâneam încă bine tehnicile și nici nu aveam aparate de topit de capacitate mare. Când am deschis primul magazin, hobby-ul s-a transformat în afacere. – Aura Tobescu, Ciocolatier Chocolatist

 

Praline artizanale Chocolatist

Cu infinite degustări de produse și prezentări pentru a-i face pe oameni să deosebească și să respecte ciocolata adevărată, afacerea ei s-a dezvoltat – în special pentru că de fiecare dată folosește trei ingrediente absolut prețioase: pasiune, dăruire și perfecționism. Lupta cea mai dură o duce chiar cu cei care mănâncă ciocolată fără să înțeleagă că adevărata ciocolată este doar 100% unt de cacao și masă de cacao! Fără cacao pudră, fără grăsimi hidrogenate, fără aspect comercial.

Pralinele Aurei gravitează în jurul oamenilor care cer calitate, nu volum. Chiar și pentru comenzile online, face pralinele pe loc ca să ajungă proaspete, imediat ce le produce. Dar se lovește de neseriozitatea serviciilor de curierat și, deși ambalate cu grijă, cutiile ajung răsucite, lovite, sparte. Și când primești acasă o cutie pe care nu o mai poți oferi cadou, te întrebi dacă nu mai bine făceai un drum până la Brașov.

Nu-mi doresc să extind afacerea cu magazine în mai multe orașe. Pralinele pe care eu le produc au amprenta mea, au energia mea, sunt făcute de mine. N-aș putea să fiu fizic în mai multe locuri. Urmăresc îndeaproape tot ce se întâmplă la magazinul meu din Brașov. Nu produc praline pe bandă rulantă. Sunt atentă la cerințele consumatorilor și produc cantități mici. Pralinele nu au conservanți, și astfel evit pierderile și păstrez prospețimea. Iubesc viața mea de „bombonăreasă”, cum mă necăjește mama, iubesc orele petrecute cu ciocolata. – Aura Tobescu, Ciocolatier Chocolatist

Aveți răbdare, ca să vă fie mai ușor, urmează recomandările de praline cu care să îndulciți petrecerea de Revelion, o zi de muncă sau aniversarea mamei.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...