Pe jos sau cu masina?
Orice promisiune de iubire vesnica (Te voi iubi mereu!) sau de insotire eterna (Alaturi de tine merg si pana la capatul lumii!) suna a declaratie cand persoana care ti le spune iti pune palma in palma sa si te priveste in ochi. Si asa are loc un schimb de incredere ca, daca esti cu cine trebuie, indiferent de drum stii ca vei ajunge la destinatia dorita. Dar increderea, asa cum se castiga, are si sanse de a fi pierduta, pentru ca oamenii se mai si schimba. Si atunci, cand suntem de unii singuri, nu-i asa ca drumul pare mai plin de riscuri si anevoios?
Mie orice drum necunoscut imi pare greoi. Cateodata mi-as dori sa am un clopotel fermecat care sa ma teleporteze direct la locul de intalnire, fara sa imi bat capul prea tare cum se ajunge acolo. Nu cred ca se mai fabrica 🙂 asa ca de fiecare data cand am de mers aiurea prin oras, inainte sa plec caut pe google numele strazii. Si de fiecare data am un sentiment de frustrare, fiindca eu nu ma prind asa usor de destinatie din hartile alea online. Plus ca trebuie sa imi notez pe ceva fiindca pe drum uit pe ce stradute trebuia sa o iau…
In ultimele doua saptamani insa m-am simtit mai dornica de colindat prin oras spre locuri pe care nu le stiu, fiindca am avut pe telefon aplicatia de navigare de la #googlero, care iti arata traseul pe care sa o iei din locul unde te aflii pana unde vrei sa ajungi. Faza e ca nu prea am explorat zone necunoscute, fiindca, nu stiu cum se face, dar toate intalnirile din aceasta perioada au avut loc tot pe acolo pe unde merg de obicei. Totusi cea mai placuta calatorie impreuna cu Google Navigation a avut loc in aceasta dupa-amiaza in masina, cand a trebuit sa ghidez un sofer sa ajunga undeva in Bucuresti fiindca aveam de luat un steag de acolo (da, da merg pe stadion in curand :D). Tipul a fost super incantat ca nu si-a mai batut capul ca de obicei cu repere ciudate (la dreapta dupa Luck Oil sau inainte? pe strada e numele firmei sau nu? ne oprim sa intrebam sau mai suni acolo sa intrebi unde e exact?). Cu toate acestea, pentru a ajunge inapoi pe Calea Victoriei, aplicatia ne-a aratat cel mai lung traseu, care ocolea mult. Noroc ca la intoarcere, soferul stia multe scurtaturi si s-a ambitionat sa vada cate trasee alternative ii arata Google Navigation.
Nu asta s-a intamplat la Sibiu, cand la intoarcere la hotel, fiindca circulatia fusese oprita pe aproape toate strazile de prinprejur cu ocazia turului ciclistilor, nu m-am descurcat cu aplicatia care imi arata aceleasi cateva variante de trasee disponibile in mod obisnuit nu si atunci. Am aflat mai tarziu ca ai o setare care iti permite sa blochezi trasee deja configurate, astfel incat sa nu ti le tot listeze, mai ales cand vezi ca nu sunt accesibile. Frustrant e ca hartile se descarca destul de greu, astfel incat daca deschizi aplicatia cand esti deja la semafor risti sa trebuiasa sa pornesti pana primesti indicatiile pe unde ar fi trebuit sa o iei.
Ce nu mi-a placut:
– daca ai setat una dintre optiunile „cu masina” sau „pe jos” si ai intrat deja in meniul aplicatiei, nu mai poti schimba optiunea decat daca iesi din aplicatie de tot. Eu de regula, am avut setat modulul „pe jos” si m-am trezit mereu in masina ca imi arata trasee pentru pietoni
– ca in modulul de mers „pe jos”, din ce am vazut, pe harta iti sunt indicate traseele clasice nu si scurtaturi
– ca se misca greu pe telefon (si ca ai nevoie de o priza legata de telefon fiindca bateria se duce in cateva ore daca te joci pe harti)
Ce mi s-a parut amuzant:
La comenzile audio navigarea nu este inca disponibila si in romana, dar aproximarile pe care le face aplicatia sunt ca dintr-un stand-up comedy. Iata cum traduce Google Navigation:
– Piata Victoriei – yeah buddy
– Piata Crangasi – i can dance
– Strada Sperantei – restaurants, blockbusters don`t, just wanted (cu punct final la revista Cariere Online)
– Muzeul Antipa – modzilla monkey paw
– Sibiu – cu variantele email, video, gmail
– Transfagarasan – renaissance (cu punct final Mogosoaia Palace sau Embassy of France
Ce e dubios:
– ca nu stie sa identifice dupa viteza reala de deplasare daca esti pe bune in masina sau pe jos, astfel incat sa iti propuna sa treci pe modul de vizualizare corect. Eu l-am pacalit, setand „pe jos” pana la Sibiu si desi initial mi-a calculat vreo 2 zile de mers, cateva ore mai tarziu de mers in masina mi-a aratat ca timp mai putin de o zi.
Ce mi-a placut:
– ca toate indicatiile, mai ales cele din zona de help, sunt in limba romana
– ca iti indexeaza adresele pe care le ai trecute in agenda de telefon , astfel incat nu trebui sa iti suni prietenii sa ii intrebi cum ajungi la ei acasa (poti sa le apari in fata usii pe nepusa masa :D)
– ca pe langa punctul de interes pe care il cauti, iti arata si ce alte locatii sunt de-a lungul traseului (gen benzinarii, parcari, restaurante)
Ce ar fi misto:
– asa cum imi spunea si Valentina, sa iti poata arata trasee combinate cu mijloace de transport in comun (mai ales ca de regula cand mergi pe jos asa se face)
– sa poti pune un fel de favourite pe traseele preferate sau pe alea pe care le descoperi ca sunt misto dar nu le tii minte (eu uit mereu unde descopar magazine din alea mici pe stradute)
Dilema:
– oare la ce viteza de mers pe jos iti calculeaza timpul pana la destinatie? Nu de alta dar eu cam trebuie sa grabesc pasul sa fac 4 km in 49 de minute
In mai putin de o ora ma despart (definitiv?) de Google Navigation ca de un Fat-Frumos care stie sa vorbeasca doar cand e intrebat… 😉
Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.