Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
6 dec. 2009

Paradoxul Social Media

Disclaimer: competitia pentru tema de blog continua. Pana revin cu detalii pentru cei care au comentat deja, puteti sa lasati ideile voastre concrete cu propunerea de tema aici.

Se bazeaza pe relatia antagonica on-offline si pe faptul ca perceptia (pastrand proportiile si zona de interes) este ca acestea sunt mai degraba 2 medii diferite, decat fetele aceleiasi monede. Motiv pentru care, fie se exclud, fie duc la depersonalizarea EU-ului real.

Pentru cei care nu au legaturi intime cu zona de online, doar si pentru ca mediul/ contextul social nu a creat aceasta nevoie/ oportunitate care sa duca la dorinta de implicare, netul poate parea varianta ireala, fabulata si masluita a cotidianului.

Exista si cei care, desi nu au legaturile mai sus mentionate, isi doresc, instinctiv sau nu, sa testeze fermecati de ideea ca in online TREBUIE sa fii, pentru ca aici e locul care iti creeaza VIZIBILITATE.

In aceasta etapa premergatoare (nu am gasit alt cuvant :P), viziunile despre net duc catre un cyberspace, plin de intergalactici, vizibil inflexibili si inadaptati. Un MEDIU care:

– e hiper- dinamic si te conecteaza la (prea multe) lucruri care se intampla in jur (si nu neaparat in jurul tau)
– e riscant pentru ca iti fura timp dar cunosti oameni
– unde prea putini sunt profesionisti sau corespund sistemului tau de vise si valori, desi te angajeaza in dialog
– e fantasmagoric, procentual prea putin relevant pentru zona ta de interes
– e stream-ul celor care nu si-au putut indeplini anumite nevoi de comunicare in viata reala

De partea cealalta, se gasesc cei care, pentru ca s-au trezit mai devreme/ au inceput mai repede/ au alfabetizarea tehnica necesara, sunt deja prezenti in .ro. De aici, zona de online este practica (la chip si asemanare) si poate fi vazuta ca:

– un INSTRUMENT de comunicare si socializare
– o oportunitate ongoing de business
– un cadru care impune zilnic ritm/ organizare/ planificare pentru lucruri si idei (citit, scris articole, rezolvat detalii tehnice, interactionat in “tribul” ales sau creat)

Paradoxul apare cand, dupa ce treci prapastia off/online dintr-un singur pas mare (ca sa ajungi direct pe taramul celalalt, altfel nimeresti in gol 🙂 ), continui sa primesti argumentele dar inversate- acelea care te recheama catre zona din care ai iesit si in acelasi timp vor sa te scoata din zona in care tocmai ai intrat.

Anecdotic 🙂 si pe scurt, cam asa:

– in urma cu 6 luni:
Intrebare: Nu esti in online?!? (mirare)… Ai auzit de afiliere, bloguri, retele? (mirarea continua)….In 2009???? (criza de indignare) Dar te tine conectat(a)… (indemn conform situatiei urmat de argumente)
Raspuns: Voi testa (varianta scurta)
– acum:
Intrebare: Prezent in online?!? Si dimensiunea reala a vietii?!….
Raspuns: What the *&$# ?!?!? (amabil 🙂 )

PS. Da, se poate trai si fara…

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...