Alina Constantinescu

1 iun. 2020

Până și oamenii fericiți înșală

Probabil așa este. Poți să fii fericit și să înșeli într-un moment de plictiseală. Dar poți și să înșeli pentru că te simți singură. Motivele pentru care bărbații și femeile înșală au fost deja explicate. Și aventura a fost explicată și unul dintre cei care o explică de câțiva ani buni este psihoterapeutul Esther Perel, despre care cine nu știe să întrebe. Dar nu mă întrebați de ce reiau acest subiect și de ce acum, când stăm toți unul lângă altul la distanță. Pur și simplu. Cine a zis vreodată că există momentul potrivit pentru aventură? Cred că nu există. Și atunci investigăm până înțelegem motivele corecte – și răspunsurile care ne dau sensul. Pentru cei cu întrebări investigative, plecați după sens, urmează câteva idei – și, atenție, niciuna nu-mi aparține. Discerneți înțelept, mestecați o mentosană și nu luați nimic de-a gata!

Dacă mă întrebați pe mine, aventura e o întorsătură din povestea (fericită) pe care o arătăm celorlați. E sosul de rodii din salata de roșii cu brânză, care, în mod normal, nu are ce căuta într-o salată cinstită, dar care face dintr-o biată salată de roșii un aperitiv mai apetisant și mai gourmet. Bun, și înainte de poftă bună, notițele de specialitate.

Când e aventură?

Când ai o relație secretă și o anume legătură emoțională și alchimie sexuală, practic te trezești că ai o aventură. Partea proastă e că vine cu un preț psihologic mare, pentru că amenință modul în care te uiți la tine. Ideea e simplă și, în același timp, complicată: aventura este o manieră de regăsire a identității și a încrederii. Dar, pentru cel înșelat, e un șoc. Șocul de a vedea că de fapt celălalt nu-ți aparține și că poate pleca oricând, cu toate că îl cunoști ca pe buzunarul tău.

Infidelitate înseamnă și o poveste secretă. Înseamnă și sexul plătit. Înseamnă și o discuție din fereastra de messenger. Înseamnă și o întâlnire, poate chiar două. Dar maniera de trăda e mult mai fină. Trădezi de fiecare dată când îți desconsideri partenerul, când ești indiferent cu el/ea, când eșți agresiv.

De ce înșelăm noi, oamenii?

În primul rând, oamenii nu au aventuri pentru că partenerul e nasol – dacă e așa, divorțează. Au aventuri pentru că relația e foarte bună în multe privințe, dar trăim într-o societate unde pasiunea este permisă.

Trăim în cultura în care crezi că meriți să fii fericit. Și pentru a fi fericit merită să-ți urmezi dorințele. Și cauți o legătură emoțională. Și ceva nou. Și libertate. Și autonomie. Și ceva intensitate sexuală. Aventura te face să te simți viu/vie și să regăsești un sine pierdut, iar la final să fii dorit/ă și să te simți important/ă.

Chiar dacă ai avea libertatea de a avea orice partener vrei, tot îți vei dori să ceea ce nu ar trebui să faci. Pentru că doar când faci ceva ce-ți interzici să faci, simți că faci cu adevărat ceea ce îți dorești.

Ești înșelat/ă. Cum treci peste?

Întrebi, citești, cauți și faci, faci, faci. Faci acele lucruri care îți plac oricum. Care îți readuc sentimentul propriei valori. Care îți readuc sensul și identitatea. Și stai în preajma oamenilor care văd în tine ceva bun, chiar și când tu nu vezi asta.

Întrebări-cheie care pot aduce lămuriri

Să îl privești pe celălalt de la o distanță confortabilă și să confrunți alături de el situația, fără a-i da socoteală, mi se pare, o dovadă de multă maturitate și de echilibru emoțional. Cine le are, cine le stăpânește, să le folosească responsabil și să pună întrebările care aduc valoare:

– Ce a însemnat aventura pentru tine?
– Ce ai putut exprima și n-ai putut cu mine?
– Ce apreciezi la noi?
– Ești mulțumit că s-a terminat?

Sunt însă convinsă că fiecare își găsește propriul drum de manifestare și că soluția nu stă în auto-terapie făcută din notițe de pe internet. Dar avem nevoie să auzim povești care seamănă cu ale noastre ca să nu se simțim singuri – și acesta este unul dintre motivele pentru care le pun aici, online, înapoi de unde le-am luat. Și am senzația că am mai zis despre asta și altădată, dar mizez pe faptul că suntem oameni și uităm și nu e niciodată inutil să creezi un spațiu nou pentru conversație. Să vă fie de bine și armonie-n suflet vă doresc!

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One Comment

    Alina Constantinescu

     

    Mai multe rezultate...