Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
10 dec. 2009

Orice sau Nimic

Dragul meu, drag, indraznesc sa iti vorbesc astazi de doi amici, pe care i-am intalnit la un moment dat, si care, inca de pe atunci, se lupta sa stea lipiti de intamplarile din viata mea. Ei sunt Orice si Nimic, si chiar daca nu obisnuiesc sa primesc servicii amabile din partea celor care nu ma cunosc, cei doi imi apar pe rand, unul golind intamplarile de substanta adusa de celalalt.

Asadar, Orice este un domn rotofei, bonom, care locuieste in centrul vechi, pe o strada cu ciresi infloriti vara si fulgi discreti de zapada in sezon de sarbatori. Are o privire sagalnica si ochii jucausi. Poti miza oricand pe zambetul sau larg, pentru ca, fara nicio indoiala, este spiritual pana in maduva oaselor.

Nu trebuie sa il urmaresti zilnic ca sa intelegi ca se place asa cum e, cand isi zice ferm: “Esti un om inspirat, Orice… Si orice ai zice, e cristal ca daca toti ar fi pe jumatate la fel de dotati ca si tine, orasul asta ar merita sa fie cucerit.”

Orice e capabil sa infrunte mereu toate impotrivirile si sa sfideze orice prejudecata. E intelegator prin varsta si experienta si cu apetit pentru prietenie si distractii cat al unui cartier intreg si inca o strada. Traieste, desigur, intamplari picante si intretine relatii de comunicare cu toata lumea, fara alte ambitii inutile.

Este in mod natural original si formidabil, mai ales ca raspunde pozitiv oricarei provocari frumoase. Timpul l-a pus deseori la incercari cu voluptati nebanuite, dar trebuie sa stiti ca asa a ajuns intelept cu situatiile sofisticate pe care nu le intelege.

Orice este pofticios dupa suspans si aventura in intamplari, la care raspunde cu replici suculente si umor domestic: “Dragul meu, pot sa sper ca iti fac o confesiune discreta, mai ales ca nu ne aude nimeni: esti de o eleganta naturala. Asa distinctie, mai rar”.

Este bogat in emotii si un mare amator al deliciilor de orice fel, incercate pe indelete si luate apoi la pachet. Este fara doar si poate o aparitie incantatoare in orice imprejurare, inzestrat cu prestanta si un arsenal de sentimente curajoase, un formidabil aventurier in munca, emotii si vise.

Cred ca v-ati dat deja seama ca Orice e ca o amintire pretioasa…

In schimb, Nimic este uscat, inalt, subtire ca o lumanare si cinic prin partile esentiale. Il vezi mereu iesind din hruba lui simpla, cu vedere la sosea, de la parterul gri al unui cartier rutinat.

Nu cunoaste subtilitati. De ar fi sa stea cu ochii deschisi la petale crocante de hibiscus si levantica sau la felii de portocala coapta, presarate cu nucsoara, cu dictionarul in brate si tot n-ar intelege nimic din miracolul aromelor care ii dau tarcoale.

Are un comportament anemic, tinut ca un nasture sub tocul gros de escapen. Zilnic ii scapa cate o observatie dezagreabila din nimic… “Intelege, stimate domn, ca tie nu-ti sta bine sa te porti efervescent. Ai o figura respectabila, esti rasat si nu se cade sa incerci sa te arati altfel…”

Nimic vede in fata ochilor doar apusul unei fericiri pe care nu a trait-o cu adevarat niciodata. E deprimant ca un portar de bloc care vegheaza printre ruine. Nu duce lipsa nici de egoismul care-i vibreaza pana in varful degetelor, nici de raspunsuri sarcastice si fraze seci.

Inchipuiti-va, deci, cat e de frivol, batranicios si blazat. Iar inteligenta zgomotoasa care nu ascunde nimic face de asemenea parte din distributia lui de calitati cu care iti iese in intampinare.

Desigur, este recunoscut faptul ca nu e decat un debutant cu gusturi atrofiate si pretentii exigente, care speculeaza idei si intamplari savuroase: “Presupun ca ati bagat de seama cum imi pastrez calitatea de a fi cumsecade si in vremurile noastre cand necazurile care graviteaza in jur iau proportii astronomice, desi banuiesc ca nu intelege nimeni adevarata dimensiune a lucrurilor pe care le spun.”

Nimic e grav suspectat ca are ganduri inguste, formalizate si ca serveste pe post de adevaruri rautati pe care nu toata lumea e dispusa sa le asculte: “Vezi tu, eu n-am fost niciodata de-acord cu manifestari explozive. Consider ca un gentilom in toata puterea cuvantului trebuie sa faca economie de la asemenea purtari nedemne.”

Este aspru peste masura, si irecuperabil din acest punct de vedere, revoltat pretutindeni, indignat si nelinistit ca un tantar. Nu si-ar inchipui niciodata ca n-ar putea sa isi iubeasca singuratatea mai mult decat haosul pe care il acuza ca ii inunda zilnic urechile.

Nu vreau sa te conving doar din vorbe, dar dupa cum vezi Nimic lasa in urma doar amintirea unui nemultumit de profesie…

Nadajduiesc acum ca te vei pregati urgentisim cat sa poti reactiona dupa cuviinta si indemnare iscusinta, in caz de vor trece pe la tine cu acelasi gand jucaus. Eu le-am sugerat, totusi, sa nu abuzeze cu vizitele in prag de sarbatoare…

PS. Text dupa stil de autor, daca iti dai seama cine….

PPS. Apropo, cititor drag, ai inceput sa ma iubesti?

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...