Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
4 feb. 2013

O ducem mai bine dar ne simtim mai rau

Azi e aproape imposibil sa iti mai cumperi un telefon simplu. Toate fac o gramada de lucruri si stiu mai multe decat unii dintre noi pot controla. A alege unul a devenit un proces complicat si cu cat optiunile  sunt mai scumpe si complicate cu atat ne fac sa ne simtim mai rau. La fel stau lucrurile si cand trebuie sa iti cumperi o pereche de blugi noi. Dupa ce ai probat mai multe modele, sansele iti para rau de perechea pe care tocmai ai ales-o sunt mai mari decat sa fii multumit.

Cand totul e posibil nu esti liber, esti inlemnit

Cresterea numarului de optiuni si toate alegerile pe care le avem de facut in viata de zi cu zi au doua efecte negative asupra oamenilor. Paradoxal, unul dintre efecte este ca la nivel personal se produce paralizie mai degraba decat eliberare. Cu cat ai mai multe variante de unde sa alegi cu cat e mai dificil sa faci alegerea.

Chiar daca reusim sa depasim faza de incremenire si sa facem o alegere, pana la urma vom fi mai putin satisfacuti cu rezultatul alegerii noastre decat am fi fost daca aveam mai putine optiuni din care sa alegem. Si aceasta este cea de-a doua consecinta.

Modul in care evaluam lucrurile depinde cu ce le comparam

Cand nu esti multumit cu ce ai ales e usor sa iti imaginezi ca ai fi putut face o alta alegere care ar fi fost mai buna. Astfel, alternativa pe care ti-o imaginezi iti induce regretele fata de alegerea pe care ai facut-o. Iar aceste regrete scad din satisfactia pe care o obtii de pe urma alegerii facute chiar daca ai luat o decizie buna.

Cand sunt o multitudine de alternative de luat in considerare e usor sa iti imaginezi caracteristicile atragatoare ale alternativelor pe care le respingi si asta te face mai putin satisfacut de alegerea pe care ai ales-o. Daca faci un lucru, toate celelalte lucruri pe care nu le poti face in acel moment par mai atragatoare. Deci cu cat ai mai multe optiuni, cu atat e mai usor sa regreti ceva care e dezamagitor in legatura cu optiunea pe care ai ales-o.

Secretul fericirii e sa ai asteptari reduse

Aceste multe optiuni din care sa alegem au facut sa creasca asteptarile pe care le avem. Nu esti sigur cum ar trebui sa fie o pereche de blugi buni dar te astepti ca una dintre toate acele perechi care exista in mall sa fie perfecta. Si cand compari ceea ce ai cumparat cu ceea ce asteptai, rezultatul prin comparatie te dezamageste. Sa cumperi niste blugi care nu iti vin, atunci cand ai o gramada de modele de unde sa alegi, te face responsabil pentru ca stii ca ai fi putut sa alegi mai bine.

In societatea industrializata a devenit aproape imposibil ca oamenii sa experimenteze surprize placute. Azi cel mai bun lucru pe are il poti spera e ca lucrurile vor fi atat de bune cat te astepti sa fie.

Cand ai de ales nu ai nicio scuza pentru esec

Cateva alegeri e mai bine decat niciuna, dar asta nu inseamna ca mai multe alegeri sunt mai bune decat cateva. Excesul de alegeri ne imbolnaveste. Cand oamenii iau decizii, chiar daca rezultatele deciziilor lor sunt bune, ei se simt dezamagiti. Care sa fie numarul magic de alegeri astfel incat acestea sa ne imbunatateasca cu adevarat viata?

Idei extrase din paradoxul alegerii de psihologul Barry Schwartz.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...