Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
18 ian. 2010

Nu conteaza ideea, conteaza perceptia

Sau cu alte cuvinte cand nu (prea) mai e cu adevarat important ce spui tu, ci conteaza mai mult ce crede el. Sau cam care este viziunea Mariei Sale, clientul rege, care nu mai mesteca mesajele slogan, a prietenului gelos care nu mai crede nimic sau a angajatului nemultumit la fel de greu de convins de mai bine.

Desi joaca roluri diferite, toti au in comun faptul ca isi traiesc orbeste convingerile: sunt prea siguri de ce cred ei insisi si din acest motiv nicio interventie de a le modifica perceptia deja formata nu pare sa fie eficienta.

Ei sunt oamenii care stiu mai bine. Pentru ca asa eu ales ei, fara a avea nevoie de alte argumentari pentru o asemenea decizie. Ei stiu intuitiv si automat ca daca esti promoter neaparat vrei sa ii pacalesti cu produse sau servicii, ca daca esti femeie privirea aia printre gene cu adresa catre prietenul lui cel mai bun sigur ascunde mai mult, si ca din partea sefului orice promisiune interna nu e decat o alta replica din jargonul corporatist.

Eticheta lor sta in privirea rece si goala, zambetul fortat. Pareri proprii bine cimentate, dar fara fundament. Rezistenta maxima la schimbare. De orice fel ar putea fi ea. Ei sunt oamenii care au ales ca opiniile lor pur si simplu cantaresc mai mult decat toate sedintele de brainstorming tinute pe un an intreg pentru a gasi deviza inspirationala pe care sa o creada vreodata. Care din exces de aroganta au decis sa nu creada pentru nimic in lume in argumente sau in idei care nu le apartin.

Ei sunt cei care vor face asocieri mentale fortate si nejustificate de context. Cei pentru care daca esti amabil ai sigur ceva la schimb de cerut, pentru ca nimeni nu e amabil gratuit. Pentru care nu exista lucruri facute din convingere ci doar din interes, pentru ca nimeni nu se implica doar de drag si patima.

Ei sunt cei cu care orice lupta de repozitionare a ideii sau de reconstruire a realitatii este pierduta inainte de a fi inceputa. Pentru ca forta mesajului nu e la tine! Pentru ca oricum nici culorile realitatii tale si nici mesajul in sine nu conteaza, si mai mult decat atat, indiferent de ce ai putea gandi sau articula coerent, perceptia e la el.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...