Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
20 feb. 2013

Nostalgie pentru Predeal

Am primit pe Facebook o fotografie. Este cu Predeal, asa cum arata el prin anii ’70. Scarile care se vad duc catre Primarie, asa cum arata ea la acea vreme. Azi, Primaria are sediul in cladirea cu Cinematograful. Nu cred ca mai ruleaza vreun film, eu imi aduc aminte ca singurul film pe care l-am vazut acolo a fost Titanic la un an si ceva dupa ce se lansase si imi fusese povestit de cel putin 6- 7 ori.

Ceea ce nu se vede in fotografie e ca prin acei ani, sau ceva mai tarziu, prin ’80, in centru existau un complex cu doua etaje plin de jucarii, haine, covoare, electrice, portelan si cosmetice, o librarie, inca o cofetarie, frizerie si artizanat. Azi nu mai exista nimic din toate astea. Alimentara mica, cum ii spuneam, situata acum vreo 20 de ani cum coborai pe langa artizanat, s-a inchis. Aprozarul de langa alimentara mare  e azi loto.

Acum vreo 30 de ani erau in oras un camin cu program prelungit pentru copii – la care am fost si eu – si o gradinita. Azi caminul e in paragina dupa ce a fost revendicata cladirea, si nu mai exista decat gradinita unde nu sunt mai mult de 20 de copii. Cand am fost acum 2 veri in vizita la liceu, am vazut ca o parte din clase erau inchise, cancelaria s-a mutat in pod si nu s-a mai format decat cate o clasa I – IV, gimnaziu si liceu (pe vremea mea erau cate 4).

Sa mai spun ca poiana de la Hotel Robinson care functiona ca partie pentru incepatori (si unde am invatat eu sa schiez) azi e doar o zona plina de vile? Daca in anii aceia erau aproape 10.000 de locuitori cu tot cu flotanti (statistica) care veneau sa lucreze ca ospatari, bucatari sau receptioneri, azi mai sunt de-abia 2.500 de oameni cu tot cu cei care ca si mine au inca buletinul pe Predeal dar ei nu mai locuiesc de fapt in oras.

Predeal e azi doar un cartier de vile, locuit doar in sezonul de iarna si in restul anului plin de comarniceni care vin sa lucreze la vilele construite.  Uf, se pare ca i-a tunat si i-a adunat…

Are cineva vreo recomandare pentru poze vechi cu orasul?

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...