Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
15 ian. 2014

Non-comparatie

Ce se intampla daca traiesc fara sa fac vreo comparatie? Poate ma va strivi ca nu stiu ce sunt. Sau, ceva frumos: voi depasi marginirea.

O minte care masoara sau o minte care este blocata in a masura nu poate gasi niciodata, adevarul. Pentru ca masura inseamna comparatie. Societatea noastra se bazeaza pe comparatie. Comparatie ca succes obtinut. E posibil sa analizezi fara a masura, adica fara comparatie? Este oare posibil sa iti traiesti viata fara ca umbra vreunei comparatii sa intervina in ea?

Fara comparatie nu exista anxietate si niciun conflict reciproc. Nu exista al meu si nu exista al tau. Nu am mai avea aceasta „ordine” a lucrurilor. Si toate lucrurile ar deveni extrem de diferite. Daca nu compar, nu incerc sa corectez. Si nu incerc sa justific. Nu incerc sa modelez, pur si simplu observ. Si atunci, nu e comparatia factorul esential al dezordinii?

Este posibil sa se observe aceasta dinamica a dezordinii cu o minte care este, ea insasi, intr-o stare de dezordine? Deci, dezordinea nu se afla undeva, acolo, ci inauntru. Pentru a intelege dezordinea e cu adevarat necesara o minte ordonata? Si fiindca mintea este dezordonata, dezordinea nu este ceva exterior mie, dezordinea se afla inauntrul meu. Ca sa o intelegi trebuie sa intelegi dinamica gandirii si cum gandirea provoaca dezordine. Fiindca gandirea este fragmentata. Gandirea este timp. Gandirea este in exterior.

Observatorul este cel observat. Observatorul care spune „Eu sunt ordonat si trebuie sa fac ordine in dezordine”. Dar observatorul este factorul determinant al dezordinii. Fiindca observatorul este factorul determinant al dezbinarii. Iar acolo unde exista dezbinare, nu exista numai conflict, ci si dezordine. Mintile ne sunt conditionate sa traim in conflict. Ideea ta de ordine este de fapt cea care a produs dezordinea.

Cand incetezi sa mai pui intrebari, totul se schimba complet.

*Pentru textul de mai sus am lasat ghilimelele deoparte si am preluat ideile lui Krishnamurti – cea mai noua descoperire a mea in materie de speakeri care abordeaza natura gandirii, relatiile, revolutia psihologica si alte subiecte spirituale.

PS. Multumesc!

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...