Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
5 sept. 2013

Monica, tu de ce ai facut-o?

Cand doi oameni se casatoresc isi promit fidelitate. Si oamenii se casatoresc din diverse motive, nu? Unii pentru companie, altii vor sa fie parinti… Indiferent de intentiile declarate, casatoria nu anuleaza dreptul la intimitate. Sau o cam anuleaza?

Cred ca suntem foarte multi cei care consideram ca e firesc ca o casatorie sa se masoare prin ceea ce dobandesc si realizeaza cei doi impreuna. Cu toate ca, uneori, realizarile au standarde foarte joase. Sunt casnicii care regleaza cheltuieli, nu si inimi. Si sunt momente cand casatoria devine apetisanta cu cat pachetul e mai atragator. Iar pachetul conteaza, mai ales cand semnezi pentru el pana cand moartea va va desparti.

Sunt si casnicii unde se face tot ce trebuie… dintre lucrurile care se fac pentru ca TREBUIE facute. Si desi aceste lucruri nu le impiedica pe altele, nu multe sunt ocaziile cand cei doi si-au facut loc pentru surprize, mici atentii si compromisuri facute cu drag, de dragul celuilalt, nu pentru a evita certuri, jigniri si suparari. Pai, nu e asta iubirea? Cand il accepti pe celalalt cu toate ale lui fara sa simti ca faci vreun efort pentru asta si fara sa vrei sa schimbi la celalalt lucruri in avantajul personal, decat ca sa le repari.

Defectele si greselile din timpul unei casatorii nu anuleaza ca cealalta persoana a fost frumoasa si puternica, ca te-a sustinut si ca, poate, a facut in asa fel incat sa iti daruiasca ceva ce tu nu ai fi reusit niciodata sa ai… O casatorie nu egaleaza iubirea si nici consistenta lucrurilor facute impreuna, mai ales daca cele mai consistente lucruri au fost… cumparaturile de intretinere si plata facturilor. Tot asa, nici banii nu pot egala sansele ratate, faptele bune si neputintele personale manifestate timp de o duzina de ani. Unde si cand se estompeaza intr-o casnicie grija pentru autoreglajul permanent?

Intimitatea, libertatea si reconditionarea propriei persoane nu ar trebui sa dispara odata cu verigheta de pe deget, doar pentru ca sunt lucruri pentru care nu esti dispus sa negociezi. Intr-o relatie sanatoasa, asa cum ar trebui sa fie o casnicie, fiecare trebuie sa fie constient ca are dreptul sa ceara, iar celalalt are si el dreptul sa refuze. Poate doar cand unul nu vrea sa vada lucrurile pana la capat, casnicia devine cosul de gunoi pentru toate esecurile si lipsurile cu care s-a confruntat in doi.

Casatoria nu e gadget cu care il schimbi pe celalalt dupa bunul plac, desi multi o folosesc in acest scop. Nici nu e garantia aproprierii celuilalt, desi multi semneaza ca pentru o proprietate. Poate o casnicie sa valideze iubirea, cand iubirea este un mod de a gandi? In final, una este sa-ti dai seama ca persoana cu care esti nu inseamna nimic pentru tine si alta sa realizezi ca tu nu insemni nimic pentru persoana cu care esti.

Monica, spre suprinderea noastra a tuturor, dupa 14 ani de mariaj, iubire si 2 copii, tu ai ales intr-o zi cine sa conteze mai mult. Tu de ce ai facut-o?

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...