Alina Constantinescu

2 mai 2020

Mă echipez cu măști și furtune

E pandemie și e secetă. Pentru cei care încă mai fac agricultură, seceta e de zeci de ori mai dureroasă și mai gravă decât un virus nevăzut de care trebuie să ne ferim. Nu caută măști, caută furtune să tragă apă până la vie. Unii butuci sunt ’62, alții au fost puși în ’88, poți să-i lași să moară? Via e la aproape doi kilometri distanță de casă, e câmp de jur împrejur și totul se usucă.

– Ia caută-mi mie furtun pompieri pânzat, a zis, scrie 8 bar, și a articulat: pânzat. Da, zice pânzat, așa ăla de la Gospodarul, ce zice?

Am intrat pe Google și am căutat, de 20 de metri, 3 țoli, pentru grădinărit, de pompieri. Ne lămurim că e textil, eu mă mir în sinea mea că e lat, iar el mă întrerupe din gândit:

– Am trecut eu cu tractorul și rezistă la presiune, se simte la picior cum scade presiunea. Când am arat, am ridicat plugul sus să nu-i agațe omului furtunele. Dar are la capete, cum le zice, filete? Ia caută și filetele, să vedem, cât costă?

– Păi nu e bine, nu am cum să le caut că nu se numesc așa, stai să mai căutăm și alte furtune poate vedem în descriere despre ce filete e vorba.

– Da, caută după poze, zice prin telefon, apar imaginile…

Nu, nu e bine, și mă apuc să explic cum e căutarea pe internet, că e foarte particulară și eu nu văd aceleași imagini, lucruri care nu-l ajută cu nimic.

– Aaa, nu le vezi? întreabă dezamăgit, și cum le găsim?

– Le-am găsit: cuplă storz, zic tare, cu z la sfârșit, 50 de lei una, dar ia uite îmi recomandă și garnituri, oare trebuie să iei și garnituri?

– Cât? 50 de lei una? Ia caută set, știi tu, moș-babă, că trebuie să iau pentru ambele capete.

– Moș-babă?! Poate tată-fiică, pisică-șoarece, papuci-nisip, mici și muștar, nu am cum să găsesc așa ceva.

– Nu prea te pricepi cu internetul, eu până acum găseam de zece ori, scrie acolo pentru furtune de pompier.

Treizeci de minute mai târziu înțelegem că în ziua de azi cuplele nu mai vin în set și n-au nevoie de garnituri.

– Auzi, dar, ia zi-mi, furtunul cu tot cu cuple cât e?

Caut din nou, vrea prețul cel mai mic, mi se pare firesc, îi dau câteva numere de telefon să sune direct. Mă sună o oră mai târziu.

– N-are făcute gata, furtune cu coliere!

– Ce coliere?

– Cum le zice…. cuplă storz! Am mai căutat de pe telefon dar nu merge să mai scriu nimic, mă lămurește, trebuie să-i dictez. O fi încărcătură pe site, la mine nu merge deloc. Caută firehose!

Frehose? Oare ce mai e și asta? O firmă, îmi zice.

– Nu se poate, sigur nu e cu o-u: h-o-u-s-e?

– Nu, nu, F.I.R.E.H.O.S.E, așa îi zice. Și să-mi zici dacă prețul la livrare e pe kilogram, că îmi trebuie douăzeci.

– Douăzeci de kilograme?

– Nu, douăzeci de furtune.

– Aoleu, dar ce faci cu atâtea?

– Păi trebuie să le înădesc, să-mi ajungă până la rânduri, că trag apă.

Și îmi povestește cum s-a gândit să tragă apă de la jumătate de kilometru distanță ca să ude via. E secetă și se usucă toată pe butuci.

Lăsăm pentru moment furtunele deoparte, pentru că nu are ce să facă cu ele dacă nu găsește și o motopompă care are putere să trimită apa la jumătate de kilometru depărtare.

– Scrie acolo motopompă Honda WB 30xt. Și zi-mi cât duce la lungime pe orizontală.

– Stai așa. Sunt zeci de pagini de motopompe. La ce mă uit?

– La aia de 3 țoli să meargă cu furtunele. Stai că-ți trimit acum o poză pe WhatsApp. Am făcut cu telefonul, că m-am găsit cu unii care irigau. Ia să-mi zici ce scrie pe etichetă, că nu e în română. Zice de lungimea pe orizontală?

Deschid imaginea și mă chinui să înțeleg de pe o etichetă lipită pe un motor dacă maxim suction head e despre orizontală sau nu și ne lămurim după atâtea și atâtea descrieri de motopompe că e înălțimea maximă de refulare.

Trec trei sferturi de oră, timp în care, din lovituri indirecte ca la biliard, aflu că despre lungimea maximă de refulare pe orizontală nu vorbește nimeni, cred că e un subiect tabu printre producătorii de motopompe, simt că pacea lumii e în pericol, și îi dau două-trei numere de telefon să poată să întrebe direct.

Zece minute mai târziu mă sună din nou.

– N-a știut să-mi zică, auzi la el, domnule știi ceva, mi-a zis, dacă ai nevoie să-ți iei motopompă te duci și cauți specialiști pe care să-i întrebi. Păi specialiștii au murit demult, școala românească n-a mai produs niciun specialist de treizeci de ani încoace, dumneata nu te pricepi la produsele pe care le vinzi? Asta e! Dar stai să vezi că-mi trebuie mai multe furtune, că mai bine mai iau două-trei în plus că trebuie să mă duc stânga-dreapta cu ele. Când mă uit cu fața către București rândul e în pantă și trebuie să vin pe ailaltă parcelă cu furtunul și nivelul de coborâre al apei vine de la asfalt către nuc și trebuie să mă duc cu furtunele pe dincolo și pe aleea a doua, deci când vii pe aleea cu nucul numai spre Buzău poate să curgă apa. Că așa-i terenul înclinat.

Așa, deci 25 de furtune la 220 de lei bucata cu cuple cu tot, face socoteala și mă întreabă în cât timp se livrează, ca să fie acasă, și cât ar costa transportul. Apoi îmi zice că au asfaltat strada, de la Primărie până sus spre deal, și au făcut strada lată de la un capăt la altul, de unde erau șanțurile. Și când s-a întors de la vie s-a întâlnit cu vecina cu caprele, care s-a dus la preot cu coliva și cu pungile de pomană să i le slujească.

– Nu are voie să împartă, zic eu…

– Dar de unde?! E tot un furnicar pe afară, nici nu știi că e pandemie. La magazin nici n-ai loc să treci de atâta mașinăreală. În zece zile încep să pârguiască cireșele de mai. La 15 mai ies cu cireșele pe piață. Mă echipez cu măști și furtune!

– Măști și mănuși, vrei să spui.

Râdem minute în șir. Era cu gândul la furtunele cu care vrea să salveze via. A doua zi găsesc pe WhatsApp un mesaj de la el:

– Ia să mă suni că am găsit ceva și mai performant și foarte, foarte interesant. Motompompă DAISIN SCR 80 HP.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...