Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
12 nov. 2011

Mai miroase careva cartile?

Azi ieri dimineata, la lansarea colectiei de carte digitala elefant.ro discutiile moderate de Catalin Stefanescu au ajuns pentru cateva minute in punctul de a lamuri daca mai e carte ceea ce citim azi in format dinamic sau nu. Parerile au fost majoritate pentru varianta ca o carte ramane carte indiferent de format.

Vlad Puescu, Digital Project Manager, a fost de parere ca cei care considera altfel e pentru ca nu cunosc si nu sunt inca familiarizati cu o carte disponibila pe un dispozitiv electronic de citit. In acelasi timp, jurnalistul Catalin Stefanescu a marturisit ca lui inca ii mai plac cartile in formatul clasic pentru ca poate sa simta hartia, dar ca inainte de a avea o parere critica trebuie macar sa testam noua dinamica.

Avantajele lecturii digitale ar fi:
– posibilitatea de a pleca in vacanta cu sute ori chiar mii de carti
– comoditate maxima in organizarea lecturii
– preturi mai mici (pe elefant.ro se gasesc titluri cu pana la 50% mai ieftine decat volumele tiparite – mi-ar fi placut iau de aici aceasta carte la pret redus)
– salveaza timpi morti mult mai repede

Am observat tendinta de a avea ce face in timp ce astepti: scoti telefonul, citesti mailuri, trimiti sms-uri, te joci… Ca si cum a astepta fara a nu face altceva decat asta e o vulnerabilitate, pe care simtim nevoia sa o camuflam conectandu-ne rapid la ceva. Oare nu mai suportam linistea? Simtim cum imbatranim o data cu minutele pe care le lasam sa treaca pe langa noi? Nu e ciudat cum desi avem diferite asteptari nu mai avem timp sa asteptam?

Eu recunosc, imi vine foarte greu sa ma focusez cu lectura direct pe calculator: nu reusesc sa citesc pdf-uri, nici articole lungi si inca imi iau notite in agenda, direct pe hartie. Este o obisnuinta care uneori simt ca ma tine pe loc, pe de alta parte trebuie sa vezi ce e mai eficient pentru tine. Oare, folosindu-l, un e-reader te poate influenta sa citesti mai mult? Ori mai des? Ori sa fii mai organizat? As avea mare nevoie de un tool pentru asa ceva, oricare ar fi el, pe langa auto-control. Voi cum va organizati lectura? Dar taskurile?

Si sa nu uit: am primit un voucher de cumparaturi in valoare de 100 de lei pe care vreau sa il ofer unui cititor sa isi aleaga de el cartile preferate. Am vazut si eu cateva care mi-au placut, dar m-am gandit ca poate e cineva care isi doreste ceva de pe site mai mult decat mine. Nu e un concurs, pur si simplu vreau sa fac un cadou unuia dintre voi… Singura conditie este sa comentati la acest post, sa pot alege pe cineva.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...