Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
1 sept. 2012

Iubirea – concept din carti (1)

Prin iubire nu cauti sa schimbi comportamentele celeilalte persoane: modul tau de a iubi nu ar trebuie sa fie dureros si posesiv. Ea trebuie sa asigure libertatea persoanei iubite! A iubi inseamna a accepta dorintele celorlalti chiar daca nu le intelegem sau nu suntem de-acord cu ele!

Dragostea are nevoie de o atmosfera lipsita de asteptari: da si nu astepta sa vezi cat de mult poti sa iei. In iubire nu trebuie sa cauti niciun soi de gratificare: oferi fara a pretinde! Iubirea si generozitatea se influenteaza reciproc: nu stii sa fii generos daca nu iubesti si nu poti iubi daca nu esti generos! „Omul trebuie sa dea numai pentru a da – si pentru niciun alt motiv” spune filosoful danez K. E. Løgstrup (background). Ceea ce conteaza e impartasirea bucuriei: bucuria ta a fost aceea de a da, nu de a primi.

Iubirea este un exercitiu de putere: arata un efort de dominare/ pe cine si cat de mult vrei a iti poseda partenerul. Iubitii care se cearta din cauza unor lucruri marunte vor sa fie influenti unul asupra celuilalt. A iubi cu adevarat inseamna a acorda celorlalti dreptul de a trece prin diverse experiente. Atat si nimic mai mult.

Dragostea nu e altceva decat o negociere cu avantaje reciproce. Indiferent ce ti-ar fi spus partenerul tau, daca a fost si e absolut sincer si autentic esti norocos ca ti-ai gasit pe cineva plin de compasiune.

Mentalul are mereu nevoie sa verifice totul si nu e pregatit sa accepte o notiune noua fara sa o inteleaga. Dar tocmai pentru ca e noua nu o intelege imediat. Notiunea de acceptare se traieste la nivel spiritual si se simte in adancul sufletului. Poti experimenta inainte ca intelectul sa decida ca este o notiune rea. Cu cat te judeci mai mult in tot ceea ce faci, cu atat mai putin iti acorzi dreptul de a fi ceea ce esti.

Intrebari:
– daca in compania altor persoane putem vedea care sunt aspectele din noi pe care le respingem, cat de corect mai vedem lucrurile cand iubim?
– cum ii lasi pe ceilalti sa fie asa cum vor fara a le da tot ceea ce vor sa aiba?
– nu cumva confudam iubirea cu dorinta ca ceilalti sa ne linisteasca fricile?

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...