Alina Constantinescu

26 apr. 2020

Întâlnirea interzisă, pe proprie răspundere

Cică după 15 mai se relaxează restricțiile. Mai am puțin și te văd, i-a scris pe chat și, din două puncte și două paranteze, a făcut o față care râde. Trei rânduri și un smiley face mai jos a adăugat că e super iresponsabil când vorbește cu ea și o tot cheamă afară când ar trebui să stea în casă. Se vor putea vedea a doua zi la colțul străzii?

Scrie o nouă declarație. Are de făcut trei opriri, toate pe lângă bloc. Se gândește dacă ar fi mai bine să pună Shop & Go primul sau la sfârșit. Între timp, se uită pe maps și caută să-i dea share location. Îi adaugă numărul de telefon, salvează declarația în drive, ia șervețelele dezinfectante, se întoarce de la ușă după ce se încălțase cu adidași, îmbracă geaca de blugi și coboară. Mai are voie să se bucure în plină pandemie și să evadeze la supermarket pentru o invitație la înghețată?

Când iese din bloc face dreapta spre magazinul pentru animalele de companie, același pe care-l vede foarte des de la geamul unde ține florile, flori pe care le udă de câteva ori pe săptămână. Unul dintre cei doi vânzători de aici obișnuiește să se așeze la aer pe trepte și să fumeze. Un răsfăț! Totuși, cine ar fi zis că nici de această dată nu le merge plata cu cardul?

Se grăbește să iasă din magazin, trece pe lângă bloc și se duce până în capătul străzii să scoată cincizeci de lei. E cald, bancomatele sunt unele lângă altele și cineva se apropie neliniștit să scoată și el bani. Peste drum, girofarul unei mașini de poliție care patrulează încet. În acest timp el a ajuns și o privește cum se apropie. Este sau nu o sincronizare care a venit de la sine?

Râd din ochi și ea se simte ca un mic infractor pe cale să spargă o bancă. Își dau seama că deocamdată trebuie să păstreze distanța. Nu se pupă pe obraji și nu se îmbrățișează, doar traversează strada împreună. Cât de departe vor merge față de ce au declarat pe propria răspundere?

E o întâlnire la colț de stradă, între un drum la magazinul pentru animale și o farmacie. Deasupra lor, o claie de păr atârnă în crengile unui copac. Ceva mai în față, o saltea zace pe trotuar. O imagine care nu are loc prea des. Până la urmă, fiecare cu poveștile lui de iubire. Dar cine au fost cei implicați?

 

La farmacie lucrurile durează mai mult. Pe podea sunt marcaje care indică distanțarea, dar spațiul e prea mic pentru a le lua în serios și ar trebui reamenajat cu totul și, în primul rând, distanța între case, mai mare. Au măști de vânzare?

Am emoții… doar acum, adaugă el, și ea întinde șervețele dezinfectante. Amândoi hotărăsc să se întoarcă și să se oprească la supermarket. Își zic diverse. După ce își aleg înghețatele, le desfac, aproape ilegal și imoral, pe mijlocul străzii. Au voie să râdă în aer liber în timp ce mânâncă înghețată?

Realizează cât de neobișnuit este că și-au luat libertatea unei mici plimbări în cartier. Pe la fiecare scară de bloc, doi-trei oameni stau la discuții. Cei mai norocoși sunt cei care au mașină, stau în parcare cu portbagajul deschis și vorbesc la telefon sau ascultă muzică. Din sensul opus se vede girofarul mașinii de poliție. Ce vor face dacă îi oprește pentru că se plimbă mâncând relaxați înghețată?

Cartierul e înverzit. Din loc în loc, fețe albe de la măști, trotinete cu copii, grămezi de flori scuturate din copaci. Dintr-un camion coboară mai mulți mascați care se pregătesc să bâzâie cu stropitorile pe trotuar. Își împart strada și fac totul și mai dificil. Nu te mai auzi om cu om și nici nu mai ai unde să mai faci vreun pas. Stropesc grăbit. Câte întâlniri au fost vreodată stropite cu dezinfectant?

Ei au vorbit, au râs și iar au vorbit încontinuu. Când și-au dat seama că au epuizat toate străduțele era o oră și jumătate mai târziu și se aflau în același loc unde s-au întâlnit. Noul context îi forțează să nu mai lungească. Ea intră în bloc gândindu-se că dacă această pandemie ar fi un gust, ar fi de înghețată cu vanilie și biscuiți de cacao și de mentă cu migdale. La scurt timp, primește următorul mesaj: tu cui i-ai dat share location? eu nu am primit nimic 🙂

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One Comment

    Alina Constantinescu

     

    Mai multe rezultate...