Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
2 dec. 2011

Ia-ma de mana! Arata ca iti pasa!

Printre altele, ieri (cand am ratat ziua de sanatate de blog) a fost si Ziua Mondiala a Luptei Impotriva HIV/ SIDA. Prima data cand eu am auzit de aceasta boala a fost pe la 12 ani si tot ce retinusem atunci e ca se ia prin sange si nu se vindeca niciodata. Pentru ca am avut niste curiozitati personale, Iulian Petre, Directorul Executiv UNOPA, o organizatie non-guvernamentala care si-a propus pentru al 11-lea an consecutiv sa stranga cat mai mult sustinere pentru pacientii afectati, si-a facut timp sa imi raspunda la niste intrebari. Mai jos am pus si un mini interviu cu o tanara seropozitiva, ale carei raspunsuri m-au emotionat in momentul in care le-am primit.

Iulian Petre (Directorul Executiv al UNOPA):

1. Aud pentru prima data de aceasta campanie. Se organizeaza in acest an pentru prima data sau au mai fost editii?

UNOPA a fost infiintata in anul 2000 si de atunci, in fiecare an, am marcat Ziua Internationala de Lupta Impotriva HIV/ SIDA prin diferite tipuri de evenimente, campanii, in care au fost implicate asociatiile membre ale federatiei.

Campania de anul acesta poarta numele “Ia-ma de mana! Arata ca iti pasa!”. Este o campanie complexa care se va defasura timp de 2 saptamani si care va consta intr-o serie de activitati offline si online prin care sa incurajam tinerii afectati de HIV/ SIDA sa continue sa lupte pentru viata lor.

Scopul tuturor acestor activitati este acela de a strange cat mai multe sustineri pe site-ul www.iamademana.ro cu ajutorul fiecaruia dintre voi. Depunem eforturi ca sa le strangem tocmai pentru a le arata acestor tineri ca suntem alaturi de ei, ca suntem prietenii lor, ca merita sa isi ia tratamentul si sa lupte cu HIV.

2. Cine o organizeaza, care este scopul campaniei si cui se adreseaza?

Campania este organizata de UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Romania), cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK), al Facultatii de Sociologie si de Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Bucuresti si al Fundaţiei “Prof. Dr. Matei Bals”.

Campania doreste sa atraga atentia asupra dramei traite de tinerii seropozitivi si sa ii incurajeze sa continue lupta cu HIV, asadar lupta pentru o viata normala. Cu alte cuvinte, ne adresam tuturor celor care sunt gata sa arate ca le pasa de cei aproximativ 8.000 de pacienti cu HIV/SIDA, toti tineri care au varste de pana in 24 de ani.

3. Daca au mai fost editii ale campaniei, care au fost rezultatele?

Campania “Ia-ma de mana! Arata ca iti pasa!” a fost lansata pe 29 noiembrie 2011 prin intermediul unui flash mob care a avut loc in Piata Unirii si la care au participat chiar in jur de 100 de tineri (voluntari UNOPA, studenti la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, trecatori).

In anii trecuti insa am avut alte actiuni prin care am marcat Ziua Internationala de Lupta Impotriva HIV/ SIDA. Anul trecut, spre exemplu, am organizat o expozitie cu lucrari de arta realizata de un grup de tineri seropozitivi, indrumati de dna profesoara Mihaela Schiopu. Expozitia s-a numit „7+1 – O lume despre care nu se vorbeste”. Am pus acel +1 pentru ca unul dintre tineri a plecat dintre noi cu cateva luni inainte de ziua vernisajului si nu a mai putut sa-si vada lucrarile expuse. Cu ajutorul acestui eveniment am incercat sa sensibilizam societatea, sa aratam normalitatea persoanelor seropozitive, emotia si capacitatea lor de a trai.

4. Inteleg ca e o incercare de sensibilizare, cum reactioneaza romanii cand sunt „atentionati” sa fie sensibili/ atenti?

Pana acum am avut rezultate pozitive si multe reactii de sustinere a cauzei noastre. Suntem un popor de oameni empatici, dar, din nefericire, nu indeajuns de informati. De aceea, cred ca inca exista o mare nevoie de informare si educare referitor la aceasta boala. De exemplu, putini sunt cei care stiu ca aproximativ 65% dintre romanii afectati de HIV/ SIDA au devenit seropozitivi fara vina lor, in copilarie, prin infectii contactate in cadrul sistemului sanitar in perioada 1988 – 1990. Din totalul acestor bolnavi, 1 din 2 sunt persoane tinere (pana in 24 de ani).

Cu alte cuvinte, asocierea dintre comportament si contactarea virusului HIV nu se aplica atunci cand vorbim de Romania si cred ca acest aspect trebuie foarte mult accentuat atunci cand discutam – ca este nevoie mai intai sa cunoastem si sa intelegem cum se intampla lucrurile (de ce s-au imbolnavit, de fapt, acesti tineri) si abia apoi sa ii judecam.

5. Recomanda-ne o sursa buna de unde putem afla care e tratamentul pentru SIDA, cat costa, ce implica, cum ne putem feri.

Site-ul special creat pentru campanie, www.iamademana.ro, alaturi de  website-ul UNOPA, contine multe informatii utile: despre virusul HIV (ce este el, care este deosebirea dintre HIV si SIDA, de exemplu), despre metodele de prevenire, precum si informatii despre tratament.

Elena, o pacienta

1. Care este pasiunea ta? Ai descoperit pana acum la ce te pricepi cel mai bine?

Pasiunea mea e sa traiesc clipa absoluta, cum spunea si-un filosof. Un exemplu ar fi lectura; in viziunea mea lectura nu e un timp mort si …indiferent daca ma pricep sau nu foarte bine la asta, de ea, nu ma las!

2. Care este reactia oamenilor din jur care te supara cel mai tare? Crezi ca poti face ceva pentru a schimba atitudinea celor din jur?

„Asa se infecteaza astia dom`le, dorm cine stie pe unde si apoi se plang ca vezi Doamne de ce eu, de ce mie?” aceasta reactie ma afecteaza si ma supara cel mai tare. Numarul ingrijorator de mare de copii infectati HIV/ SIDA in cadrul sistemului medical in perioada 1985-1991 e pus in baza neatentiei si mai cu seama a moravurilor usoare.

Pe cine sa certi? Pe cei care nu intreaba ci reactioneaza din instinct imbracat in ignoranta? Despre atitudinea oamenilor fata de seropozitivi (in genere) … din punctul meu de vedere singurul lucru pe care il vom face va fi sa continuam: sa intrebam, sa propunem, sa speram crezand intr-o lume in care dorinta e realitate.

3. Te simti apreciata si inteleasa in vreun fel? Daca da, de catre cine? Cine iti este alaturi si te intelege cel mai bine?

Da, ma simt apreciata si inteleasa in toate sensurile aferente conditiei de fiinta umana; de catre asociatia de tineri seropozitivi din care fac parte din anul diagnosticarii si implicit de catre Federatia UNOPA. Alaturi de ei si nu in ultimul rand, alaturi de familie, am crescut si continui sa cresc, aaa …  si nu ma voi opri.

P.S. Mama ma intelege cel mai bine.

4. Ce ai vrea sa stie oamenii despre HIV?

As vrea sa stie ca HIV e problema de sanatate a purtatorului si nu amenintarea privitorului.

Ma intreb eu acum … merita pedepsiti cei ce discrimineaza omul in suferinta pana la urma? Si daca da, cum ii pedepsim? Care e pedeapsa care i-ar absolvi de vina stigmatizarii unei persoane seropositive (ca au facut asta)? Exista asa ceva?

5. Ce iti doresti de sarbatori?

Un aparat foto si aparatul foto sa imi faca poze in zapada si-ntre prieteni si-n mijlocul familiei. De sarbatori imi doresc amintiri demne de rascolit pe-ntreg parcursul anului urmator.

*M-a socat sa aflu ca 65% dintre romanii afectati cu HIV sunt tineri pana in 24 de ani care au ajuns sa poarte virusul in copilarie, prin infectii contactate in cadrul sistemului sanitar in perioada 1988 – 1990. Am facut zilele trecute un gest minor si am lasat un mesaj de incurajare (daca as fi avut aparatul foto l-as fi daruit Elenei). Daca doriti va indemn sa faceti la fel, orice incurajare fie ea si verbala am convingerea ca ajuta!

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...