Generozitatea este un defect contemporan
In aceasta seara sa fim intelesi: generozitatea pare inocenta! In realitate creeaza asteptari si indatoreaza. Un om care ne-a dat candva, ceva, devine suspect, ca va repeta gestul si cand vom mai avea nevoie sau ii vom cere. Un om care a primit ceva, simte un fel de obligatie de a returna, la un moment dat, darul prin ceva similar.
Daca sunteti de-acord pana aici, nu va intrerup lectura mai departe. Daca nu avem acelasi punct de pornire, nu mai cititi. Comentati direct cum vedeti voi generozitatea si cat de mult v-a ajutat in ultimul an-jumatate intr-o tara carpato-danubiano-pontica numita Romania.
Mai jos vorbesc despre generozitatea care genereaza reprosuri. Sa fim seriosi: generozitatea nu e intotdeauna rasplatita! Este modalitatea amabila de a ne expune si de a intra in gratiile celorlalti…
Pentru unii este manifestarea refuzului de a-si asuma propriile slabiciuni ascunse in spatele gestului de a darui. A da ne pune pe umeri o anume potenta care ne face sa ne simtim capabili. Sau superiori in ochii nostri cu care ne privim multumiti ca noi putem. E un anume fel de generozitate agresiva care marcheaza o nevoie de putere a celor care o imprastie excesiv in jur.
Pe de alta parte, a raspunde cu generozitate fara a a pretinde nimic in schimb, te face disponibil si lipsit de selectivitate cu obiectivele personale. Cineva care ofera fara sa ceara ceva in schimb este considerat un om slab care mai degraba se pierde printre neputintele si dorintele celorlalti decat sa isi consume puterile pentru dorintele pe care i le propune propria persoana. Pe undeva, generozitatea te face incapabil sa te strecori ca sa fentezi si cu ce uneori nu e drept. A raspunde cu generozitate, din pacate, nu te face decat sa pierzi respectul celor care indraznesc mai mult si care stiu ca visele devin realitate atunci cand fentam realitatea.
Azi generozitatea nu mai este un gest de dreptate care sa indrepte un dezechilibru social, e gestul vazut ca afirmare de sine: o modalitate de a ne face utili si de a iesi din izolare, captand un moment de atentie. A fi generos intr-o lume care nu cauta recunostina, inseamna sa fii constient ca gestul tau, daca nu are si alte substraturi, incetineste si ingreuneaza un proces, pentru ca nu intretine un schimb de roluri intre cel care o data ce a primit, la randul lui, va trebui sa ofere.
Generozitatea oficializeaza inegalitatea dintre debitori si creditori dar schimbul total nu va avea loc oricat de puternic alterneaza aceste roluri. Nu ne plac cei care pot oferi mereu, oricat, pentru ca gestul lor zdrobitor, pe langa faptul ca va fi considerat arogant, ne reafirma aceste diferente. Iar cei care ofera pentru a cumpara disponibilitate nu ii plac pe cei care raspund cu generozitate pentru ca vor parea serviabili si mereu disponibili. Si stim ca in zilele noastre disponibilitatea nu e gratuita…
Oare cand a incetat generozitatea sa mai fie o calitate?!
Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.