Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
26 iul. 2013

Fixatie asupra frumusetii. Citire pentru adolescente tupeiste.

„When you adopt the standards and the values of someone else … you surrender your own integrity. You become, to the extent of your surrender, less of a human being.” – Eleanor Roosevelt (sursa).

Sa fii frumoasa si tanara e indiscutabil un avantaj competitiv. Ajuta mult la self-esteem si face lucrurile sa se miste. Dar, pe termen lung, e aceasta calitate universala suficienta? Poti dobandi expertiza, recunoastere si sa iti modelezi armonios sinele fiind doar frumoasa? Dublata de o minte isteata, poate ca da. Dar nici in acest caz nu va fi destul. O minte isteata te ajuta in adolescenta sa impusti note bune la scoala, mai tarziu sa te prinzi repede cum merg lucrurile, apoi sa speculezi momente in favoarea ta. Insa nu te ajuta sa ajungi la profunzimea lucrurilor, sa gasesti explicatii pentru cuantica vietii, sa te ridici in destinul tau cel mai inalt si sa nu fii ignoranta. Cu frumusete si o minte isteata poti sa strangi zambete, nu situatii de dezvoltare personala. Frumusetea nu are puterea sa te ajute sa iti dezvolti capacitatea de a manevra concepte. Si niciun vocabular cu care sa comunici idei sofisticate. Cu atat mai mult, nu te ajuta sa devii constienta de adevarul fiintei tale, fara a tanji dupa aprecieri.

Frumusetea corpului e conflictuala pentru ca e conditionata de trecerea anilor si de un mod riguros de a te intretine, alaturi de o modalitate rafinata de a gandi. Si totusi, de cand lumea, femeile fenteaza sa pastreze frumusetea desi ea nu explica nimic, nu aduce solutii pentru nimic, si nu ne invata nimic. Deci, din acest punct de vedere putem considera ca e neimportanta. Dar stim de fapt ca nu e asa. Frumusetea are putere. Cati nu intorc capul dupa o tipa frumoasa, chiar daca e doar o adolescenta cu tupeu care nu citeste carti? Desi, la fel de bine ar putea fi vorba de o tipa la fel de frumoasa dar extrem de desteapta. La frumusete nu se poate raspunde cu indiferenta, asta e evident. Insa in viata nu conteaza sa primesti ceva, orice, doar ca sa primesti. Conteaza lucrurile care iti aduc garantie pentru dezvoltarea armonioasa a sinelui.

Un simt estetic dezvoltat iti poate dubla frumusetea. Ieri pe femei voluptoase, azi pe modelele androgine, cu ochii mari, frumusetea e exploatata tot asa cum ne sunt exploatate poftele pentru bauturile dulci si pentru mancarea fast-food. E o intreaga publicitate care te ajuta sa porti lucruri care sa te faca frumoasa si iti ingusteaza preferintele dupa tendinte.

Si totusi, ramane eterna intrebare: cum se leaga frumusetea de intelepciune/ inteligenta/ o minte sclipitoare? Se exclud sau se combina? Cand exagerezi cu minutele in care iti pregatesti aparitia cand iesi din casa, se exclud. Pentru ca in acest caz frumusetea intretine doar o predispozitie narcisista. Iar intr-o zi in care contezi doar pe frumusete experimentezi de fapt un caleidoscop de schimbari de stare. Pentru ca parul ti-a stat prost, pentru ca nu aveai oja pe unghii ori pentru ca iti zic toti ca un kilogram in plus e un mare neajuns estetic, pentru toate astea starea ta de bine e la pamant. Frumusetea per se iti submineaza increderea si iti schimba puterea de a te focusa pe ceea ce e cu adevarat important, pe cand inteligenta nu are deloc acest efect negativ asupra dispozitiei generale. Inteligenta te ajuta sa culegi ce e al tau.

PS. Bai, scuze. M-am grabit… Ignora postul asta, vezi care-i treaba cu tipa aia de-i zicea Roosevelt (oare pe ea ce a facut-o atat de remarcabila?) si pe urma poti sa revii.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...