Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
13 ian. 2010

Experientele altora nu sunt experientele tale

Am de cateva zile ideea asta in minte, dar cum eu scriu rar 😉 si doar inainte de culcare 😉 o pun cap la cap acum.

Nu stiu cum functionati voi, dar pe mine sfaturile mai mult ma descurajeaza decat sa ma ajute. Nu am nimic impotriva ideii de a aduna pareri avizate, ba dimpotriva, insa mie imi este clar ca ceea ce a functionat la un moment dat pentru cineva nu e o garantie ca va functiona si pentru mine.

Motivele sunt diverse, fie doar si pentru ca ceea ce a aplicat omul ala la un moment dat a corespuns nevoilor si asteptarilor lui corelate pe starea lui de atunci si pe structura sa. Care structura e diferita de a mea, desi poate avem nevoi si dorinte comune!

Mai mult, a adopta pur si simplu imaginea unei persoane creata de altii (nu vorbesc de actiunile marketate si de PR destinate vedetelor) mi se pare iarasi o capcana. Pentru ca ceea ce auzi despre cineva vine din experientele pe care cineva le-a trait la un moment dat, intr-un anumit context, cu persoana respectiva. Care nu sunt experientele tale!

De cele mai multe ori, eu ma simt mai castigata daca verific personal situatiile sa ma pot convinge in ce masura sunt pe necesitatile si asteptarile mele, decat sa ma complac in sugestii prietenesti din care nu mai stiu ce sa aleg sa fie mai bine.

Desigur, exista cazuri cand poti primi sugestii si sfaturi mai mult decat valoroase, dar cred ca astea vin de regula de la oameni care te cunosc adanc, cu care ai impartit un sac de sare, nicidecum de la cei cu care nu ai apucat sa dezvolti nici macar superficial cateva idei la o vorba fata in fata.

Ca sa revin la ideea cu care am inceput as zice sa fiti cu bagare de seama (ce parinteste si moralist suna :D, dar cam asa e) atunci cand va mai bazati pe experientele altora ca sa decideti pentru voi. Nu vorbesc de cazuri extreme, exista un risc in tot ce facem! Doar ca incercand tu, dupa puterile si priceperea ta, nu inseamna neaparat ca riscul e mai mare decat daca ai fi mers pe replica oferita de altul care deja a incercat.

Si apropo: de cele mai multe ori reuseste nu cel care stie mai mult sau se pricepe mai bine, ci ala care la un moment dat si-a dorit mai mult decat toti ceilalti cu care a concurat!

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...