Esti un puturos!
Imi tot vin in minte doua intrebari:
– cat ar valora ideile tale daca cei care te cunosc nu ar sti ca sunt ale tale?
– ce crede pe bune seful tau despre tine daca nu ar fi „fortat” sa lucreze cu tine?
Recent, o firma de consultanta in management si vanzari a cercetat* ce cred managerii romani in legatura cu oamenii care lucreaza pentru ei. Pe scurt, daca monologul ar avea loc in biroul sefului, cu usile inchise, raspunsul ar veni sub forma unei avalanse de reprosuri: „Esti lenes pentru ca nu te implici, nu iti asumi nicio raspundere, barfesti in loc sa pui intrebari, iti place sefia dar nu stii sa comunici, nu ai o atitudine pozitiva, esti critic si nu te simti capabil sa tolerezi nimic din ce nu-ti convine!”
Rezultatele obtinute arata cam asa:
Din toate cele enumerate, teama de greseala si perfectionismul mi se par cel mai putin periculoase (mai ales daca angajatii au taskuri de rutina, fara alte implicatii). Barfa ca meserie este cheluitoare de energie, dar cel mai accesibil mod de a te destinde in conditiile in care nu ai/nu ti se ofera alternative (creative) in timpul programului de lucru. Optimismul face parte din munca de fiecare zi cu sinele. Pana la urma, la fel ca intr-o relatie, si la job, oamenii se lasa amprentati/ influentati/ inspirati unii de altii, chiar daca nu e un proces constientizat in permanenta.
Cu toate acestea, trecand peste neputinte personale (teama de esec, slabe abilitati de comunicare, pesimismul) sau bun simt (gradul de toleranta intr-un grup, critica fara argumente corecte) care cred ca nu sunt legate in mod absolut de job, un program de 8 ore de lucru (uneori in ture) nu este construit cu scopul sa ii invete pe angajati cum sa devina responsabili fata de ei si fata de ceilalti, nici sa le induca implicarea ca atitudine de viata. Dar daca jobul tine de ce trebuie facut cum ajungem, ca angajati, sa facem si lucruri care nu se fac/ nu trebuie facute?
*Cercetarea a fost realizata in perioada 2009-2011 de catre compania Result Development pe 110 manageri romani din 35,5% companii nationale si 64,5% multinationale. Tot la ei vedeti si o prezentare cu profilul managerului roman realizata in aprilie!
Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.