Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
3 mai 2012

Emotiile pozitive

Se zice in mai multe forme ca o inima fericita este ca un tratament. Eu prefer mai mult cuvantul „terapie” pentru ca sensul pe care il vad este acela de (re)echilibrare a organismului prin metode naturale. Dar dincolo de sensuri si de vorbele de intelepciune ramane intrebarea: cum fac emotiile pozitive sa contribuie la starea noastra de sanatate?

Le putem folosi ca antidot din moment ce aceia care le incearca s-a aratat ca sunt mai creativi si pe termen lung mai prosperi? Desi nu asigura supravietuirea imediata in situatii critice tocmai pentru ca ne indeparteaza mintea de la nevoile stringente si stresante, emotiile pozitive ne ofera teoretic o gama mai larga de actiuni pe care sa le alegem. Iar pe termen lung acestea construiesc resursele psiho-sociale care dureaza si de care avem nevoie.

In aceeasi diretie, s-a explicat ideea ca cei care folosesc umorul pentru a comunica sau gandesc pozitiv au un sistem imunitar mai puternic. Dar ce fel de emotii sunt de fapt pozitive? Bucuria, implicarea, multumirea de sine si fata de cei din jur, iubirea si gama asociata care apare atunci cand facem lucruri care ne plac. Cu toate acestea, nu stim sa le exersam pe cat de des ar trebui pentru a primi toate beneficiile pe care le au asupra sanatatii.

Este si unul dintre motivele pentru care oameni frumosi ajung de la un moment dat incolo sa imbatraneasca urat. Ma uitam acum 2 seri la una dintre acele emisiuni in care femei nemultumite pe drept cuvant de cum arata sunt transformate. Am vazut cazul unei femei cu 2 copii care la varsta de 37 de ani radia iar 10 ani mai tarziu era deja urata, zbarcita, imbatranita, apatica pentru ca undeva pe drum sarcina si grijile de familie o secasera de resurse.

Tot asa, intr-o alta emisiune in care nutritionisti si terapeuti trateaza gandurile negative ale celor nemultumiti de corpul lor si ii ajuta sa elimine toxinele, una dintre participante confruntate cu originea propriilor probleme si-a dat seama ca organismul ei somatizase un gand de care ei ii era rusine, si anume faptul ca sarcina o obosise mai mult decat ii adusese bucurie.

Cred ca pe undeva gandurile nerecunoscute pe care nu e firesc sa le avem si totusi ne trec prin minte ne saboteaza sanatatea si echilibrul. Nu stiu care sunt mecanismele de a lupta cu gandurile intime atat de nepotrivite, dar uneori chiar si un strop de verbina lucreaza eficient asupra bunei dispozitii de moment…

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...