Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
2 iul. 2010

Eficient sau Exceptional?

Uneori facem lucrurile superficial dar economisim efort, timp, energie. Alteori ne dorim exercitii de excelenta pentru care investim in doze duble tot ce de altfel scutim prin comoditate. Indiferent insa de modalitatea de a face lucrurile, exista ceva ce pierdem si ceva ce castigam.

Pentru lucrurile facute din pragmatism avem:
– respectarea deadline-urilor
– oferirea de solutii usoare, rapide, (as less time consuming as possible)
– posibilitatea de a lucra la mai multe proiecte simultan
– cunoasterea contextului si a oportunitatilor
– rezolvarea problemelor din scurt fara a conduce la perpetuarea lor

Pentru lucrurile facut din excelenta avem:
– self esteem vizibil, recunoscut si apreciat
– o aura de intelepciune, inspirationala
– dovada publica a efortului bine finalizat
– implicare, grija, atentie
– tintirea sau mentinerea unor standarde

Eu cred in balansul starilor care te poarta prin diferite etape. In incercari de a trece prin extreme pentru a ajunge de la a face lucrurile care trebuie facute la lucrurile care iti plac, facute in cea mai buna varianta pe care o poti oferi. Diferenta majora pe care o vad insa intre cele doua abordari este ca eficienta presupune o oarecare individualitate de manifestare pe cand pentru a face lucrurile in mod exceptional ai nevoie de o echipa. Cu oameni exceptionali care sa te completeze sau sa te inspire! Nu poti sa te mentii la cel mai inalt nivel al tau lucrand cu gandurile ruginite ale unei mase mediocre. Si din acest punct de vedere, exceptionalitatea personala le apartine si celor cu care o imparti, la fel cum rezultatul final apartine echipei nu jucatorilor sai.

Alteori te ajuta mai mult sa nu stii lucruri. Pentru ca nu vei fi impiedicat sa visezi. Sau sa vezi lucrurile „outside the box”. Totusi cand „the best is enemy of the good” e mai eficient sa te strecori sau sa te adaptezi decat sa incerci sa schimbi lumea si sa fii exceptional. Insa vom fi cel mai sensibili la aprecieri pentru lucrurile facute cu excelenta. Ai face altfel daca ai putea?

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...