Alina Constantinescu

30 nov. 2022

E (întotdeauna) nevoie de doi?

Supermarketul, restaurantul și magazinul din capătul străzii nu sunt locuri pentru oamenii singuri. Dacă vrei o prăjitură, trebuie să iei toată caserola. Dacă vrei să iei cina, trebuie să ocupi o masă cu două locuri. Dacă vrei doar o felie de cașcaval, trebuie să iei tot pachetul. Până și Google Ads, ca să-ți protejezi contul de activitățile neautorizate, îți recomandă să ai cel puțin doi administratori pe cont. Iar atunci când nu ajungi personal să-ți rezolvi o treabă, ești întrebat: „Nu puteți trimite pe cineva?”

Sunt puține locuri și lucruri care, azi, te fac să te mai simți bine (dacă ești) singur. Sau, măcar, care nu te fac să te simți stingher și sărac – nu ca atunci când faci șnițele. La restaurant sau la „împinge tava” mesele sunt pentru cupluri sau pentru familii. Nu se așteaptă nimeni să mănânci de unul singur pentru că, dincolo de faptul că lipsești atmosfera de conversație, de bârfe delicioase, de noutăți din lumea largă și de știri de ultim moment, deci de efervescență, nu e deloc profitabil. Consumi pentru o persoană, dar ții ocupată masa unei (viitoare) familii.

Dacă preferi să mănânci acasă, situația e ceva mai bună, când nu e, desigur, ceva mai rea. Nu există pizza pentru o singură persoană (chiar dacă e mică), iar supa la plic e de câțiva ani doar în varianta de familie. Vrei să gătești? Succes! Încearcă să faci ciorbă, tocană sau negresă pentru o persoană. Nu mai zic că nici măcar nu există frigidere de o singură persoană, deci va trebui să te descurci cu ceva care e, în cel mai fericit caz, pentru două, chiar dacă tu ai nevoie de ceva la jumătate de volum. Și atunci, ce folos să-ți hrănești singurăratea cu măsură când ai putea lejer să consumi de parcă ai fi, de fapt, doi?

Avem multe variante de mâncare L, XL și XXL. Pachetul cu o felie de plăcintă, cu o salată sau cu mâncare gata făcută nu e aproape niciodată mai mic de 250 de grame. Orice borcan, mai puțin cel de muștar, sare spre 400 de grame. Vrei o chiftea? Bun, atunci iei 12, că așa se vând. Vrei o felie de toast? Iei jumătate de kilogram, că așa e punga. Vrei un tort doar pentru tine fără nicio ocazie specială? Surpriză! Măcar doi vecini să mai ai prin preajmă, dacă nu vrei să mănânci din el toată săptămâna.

Să fii singur înseamnă să te obișnuiești cu gândul că, de cele mai multe ori, ești invitat să consumi pentru doi, dacă nu pentru toată familia, cu tot cu copii. Nu te poți alinta și mulțumi cu puțin, în același timp, adică atât cât ai nevoie de unul singur, adică o singură dată, vreau să zic. Va trebui să te începi să te bucuri la pachete mai mari, la felii mai multe și la tot sucul la cutie de un litru.

Am ajuns să cred că, dacă alergi după pachete mici, singura care mai corespunde e mâncarea pentru bebeluși – și, în general, dulciurile pentru copii. Și dacă preferi să ieși de unul singur, singurele locuri unde poți să te mai simți bine în pielea ta, ca să zic așa, sunt la bibliotecă și la doctor.

Trageți voi concluziile.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...