Dragostea e ca ghimbirul
Dragostea nu te tine intr-o relatie inchisa in casa si iti pune ochelari de cal sa nu vezi mai departe de lungimea cotului. O relatie ar trebui sa iti redea energia, sa te stimuleze sa te schimbi, sa iti dea impulsul sa fii carismatic cand socializezi si, mai ales, sa te indeparteze de ganduri rigide care pana atunci ti-au coordonat alegerile. Tot asa cum, atunci cand te uiti la radacina de ghimbir, nu ar trebui sa vezi doar o radacinoasa butucanoasa deloc chipesa, aparent banala ca un cartof. Ochii mintii pot vedea de exemplu cat de terapeutica si versatila e, ca un tip urat care mereu surprinde cu vreo replica buna, un gest neasteptat sau alta mica surpriza scoasa de prin buzunarele sale.
Ghimbirul e pe niveluri de gust: trebuie sa incerci din toate pana sa stii sigur, sigur in ce combinatie iti place cel mai mult. La fel ca si in iubire, atunci cand incerci pentru prima data e iute, te incalzeste si aproape ca iti dau lacrimile cand simti cum iti ia foc corpul. Dar dupa ce inveti cum sa domolesti iuteala, ghimbiul devine condimentul care da personalitate unui gust comun, la fel cum o privire perversa condimenteaza o dulcegarie romantata.
Si iubirea si ghimbirul se incearca pe perioade, nu mereu, sa nu rutinezi aroma, fiorul si senzatiile. Dar, ceea ce e inepuizabil, sunt combinatiile de joc si din dragoste cat si din iuteala ghimbirului. Fiindca asa cum ghimbirul se strecoara si se adauga in retete, retransformand si softisticand imbinari clasice de ingrediente, tot asa ne-am dori sa ne lasam modelati si transformati din dragoste.
Iubirea alunga raceala din inima si din oase la fel cum face radacina de ghimbir pusa la fiert si indulcita cu miere cat sa iasa din ea un ceai cu aceleasi efecte. Alteori ghimbirul poate fi o lotiune care datorita continutului de magneziu si fosfor intinereste sau un ulei aromat care detensioneaza. Ca si dragostea e unul dintre remediile bune la toate: stimuleaza, e tonic, aduce energie si optimism.
Ca sa ne imbogateasca experienta, radacinoasa se poate ascunde cand in dulceata ori tocanita de fructe, cand in limonada, cocktailuri interesante sau in bere fara alcool, cand in supe cremoase, sos pentru peste, salate si alte garnituri sau in tarta senegaleza ori in inghetata in cornete de whiskey. Pana la urma, trece prin stomac ca si dragostea, nu? :))
Mai e si in lotiuni pentru corp si crema organica pentru ten, in uleiuri esentiale si in sampon saponificat cat sa se vada pe tine frumusetea si stralucirea asa cum se vad cand esti iubit si iubesti. E chiar si in pasta de dinti, semn ca nu e bine sa tii cu dintii decat daca e iubire adevarata la mijloc, fara alte elemente chimice si artificiale, toxice unei relatii de lunga durata asa cum e patima.
Dragostea e ca ghimbirul: iute sau fierbinte, cand proaspata, cand uscata, uneori e praf sau pudra, alteori o tinem conservata sau murata. Depinde cum si in ce stare vrem sa o folosim!
Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.