Alina Constantinescu

30 dec. 2021

De ce scriem de parcă nu ne pasă?

La fel de bine, și la fel de retoric, aș întreba de ce nu ne ajutăm între noi să luăm cele mai bune decizii? Unde „între noi” înseamnă între cel care oferă un serviciu și cel care dorește să-l folosească. Sau poate chiar nu ne pasă numai că nu știm asta.

Am fost de curând, și pentru prima dată, într-un centru de print (oh! sper că DOOM3 acceptă „print” în română, la fel cum am văzut că acceptă „like”, „fake-news” sau „gay”, DAR NU DESPRE ASTA ESTE VORBA ACUM). Voiam să tipăresc câteva etichete. Era agitație ca-ntr-o oală cu ciorbă, mi se aburiseră ochelarii, mă sufocam pe sub mască și toate acestea la un loc mă împiedicau să pricep ce am de făcut (altfel, sunt brici). În realitate, înțeleg pe loc dacă am temele făcute. Și nu le aveam.

Azi, când mergi la cosmetică trebuie deja să știi câte tehnologii există pentru ten, ce procedură ți se potrivește, care creme îți plac, ce e pe val, eventual, și dacă se poate, să ai și sugestii despre cum se poate face mai bine, mai repede și, desigur, mai ușor. Cosmeticiana este acolo să execute, nu să te ajute să înțelegi ca să iei cea mai bună decizie. Dacă mergi să-ți cumperi faianță, să comanzi un tort, să-ți iei electrovalvă gaz sau să printezi etichete e, mai mult sau mai puțin, cam același lucru.

La întrebarea „ce doriți?” răspunsul nu mai poate fi „niște etichete autocolante”. Respirăm tehnologie și prin pijamale. Răspunsul corect trebuie să fie: „50 de etichete autoadezive din PVC mate, în rolă.” cu varianta „50 de etichete autoadezive din PVC, tip digital, format standard, colorate, mate, în rolă DAR, HEI, NU TREBUIE SĂ MĂ CREDEȚI PE CUVÂNT CĂ EU NU MĂ PRICEP, DOAR FĂCEAM CONVERSAȚIE.”

Deci, de care etichete doriți? Nu știu. La o simplă căutate pe Google rezultatele sunt despre adezivi, materiale și tehnologii de imprimare. Fiecare producător mizează pe limbajul tehnic și pe conceptele generale aplicabile la industrie. Termenii nu sunt explicați pentru publicul necunoscător și se folosește doar jargonul profesional. Nu mai zic de manualele de utilizare ale electrocasnicelor, că sigur aș comenta că și acolo explicațiile perturbă grav logica și te scot din experiența citirii cursive. Sau poate pricep eu ceva mai greu (altfel, sunt brici).

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...