Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
21 feb. 2013

De ce este insuficienta dieta

Aveam nu demult o discutie in pauza de masa despre alegerile pe care le facem cu ceea ce mancam. Eu sunt de parere ca organismul nostru, dotat cu inteligenta proprie, cand are o carenta ne transmite semnalele pentru a decoda ceea ce ii trebuie.

Problema e ca noi nu prea ne intrebam corpul ce are nevoie, iar unii dintre noi nici macar nu stiu ca o pot face sau li se pare mult prea dubios. Si suntem intr-o totala necunoastere a propriei noastre fiinte. Chiar si cand avem semnalele, nu prea alegem ceea ce ar avea nevoie corpul nostru. Iar intrebarea pe marginea careia continua discutia era: „De ce nu alegem ceea ce ii trebuie?”

M-am gandit la cateva variante de raspuns: pentru ca nu stim sa decodam corect, pentru ca facem alegeri limitandu-ne doar la dimensiunea gustului (si suntem incurajati sa alegem asa), pentru ca alegem in functie de lifestyle, anturaj si context. Cand spun ca ne limitam la gust nu ma refer la faptul ca presati de beneficiile nutrientilor sa ne fortam sa mancam ceva ce nu ne place sau noua ni se pare ca are gust rau, ci ma refer la faptul ca noi alegem gusturile cu care am fost obisnuiti si suntem prea putin interesati sa incercam abordari noi, chiar si cand acestea au beneficii majore asupra starii de bine.

Ceea ce mancam este ceea ce, mai degraba, ne place la gust si satisface cerintele psihicului. Deci, nu este nici pe departe  hrana pentru organism. Cand mancarea arata bine, miroase bine si are gust bun noi consideram ca trebuie sa fie buna.

Mai departe, lucrurile capata nuante si mai sensibile. Un anumit aliment, desi bun prin calitatile pe care le are, poate sa nu ne fie benefic intr-un moment oarecare. De exemplu, cand suntem raciti eu zic ca e de preferat sa renuntam la dulciuri pentru ca zaharul sustine inflamatiile din organism.

De asemenea, se poate intampla ca un aliment care ne face bine, in combinatie cu alte alimente sa nu ne faca bine. Cum poate fi si cazul cand un aliment care de regula ne face bine, corpul sa nu il solicite la un moment dat, si atunci consumul lui sa ne faca ocazional rau.

Acestea aspecte si faptul ca tehnicile de self- cleaning sunt mult mai elaborate ma fac sa evit dietele prescrise. Dieta este un mod de lucru personal pe care il are fiecare cu organismul lui si sunt foarte multe intrebari care trebuie puse pentru a afla care este modul de lucru cel mai potrivit.

Nu neg rezultatele in kilograme pe care le poate avea o dieta sau ca de cele mai multe ori accelereaza modalitatea prin care castigam aprecierea celor din jur si increderea in noi insine, dar sunt de parere ca pentru a aduce echilibrul si armonia necesare unei bune sanatati, organismul trebuie curatat in toate planurile. O dereglare sau o afectiune apare de regula pentru ca in interiorul nostru e ceva ce n-ar trebui sa fie acolo sau pentru ca e ceva ce ar trebui sa fie dar lipseste.

Sanatatea pe care o avem nu este ceva predestinat. Noi avem posibilitatea sa vedem dincolo de obiceiurile noastre negative, sa ne destindem din incordare sau sa relaxam supratensiunea pe care singuri ne-am impus-o. Dar cati facem asta? O problema de sanatate ia fiinta ca urmare a alegerilor si actiunilor pe care le-am facut in trecut, precum si a gandurilor si actiunilor din prezent.

De aceea, pentru a fi in echilibru nu e suficient sa mancam sanatos conform principiilor unei diete. Recuperarea si dezvoltarea noastra pot avea loc numai prin invatarea din consecintele propriilor noastre alegeri, consecinte si actiuni. Si nu e doar atat. Pot fi si din acelea ale celorlalte persoane ale caror vieti ne-o influenteaza pe a noastra.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...