Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
25 ian. 2013

Cum se face

Am fost aseara la Galateca, o galerie de arta contemporanta gazduita la parterul BCU, unde sunt expuse „Povesti in imagini, benzi desenate si comicuri” pana in data de 17 februarie. Aici am aflat ca Sandu Florea, un artist grafic de formatie arhitect, este singurul roman care a ajuns unul dintre cei mai importanti inker-i de la Marvel si DC Comics. La Galateca este expus unul dintre cele 80 de exemplare ale cartii obiect semnate de artist care ilustreaza poezii de Nichita Stanescu. Daca as fi fost atenta notam si numele cartii.

De asemenea, am mai aflat ca Valentin Tanase s-a remarcat prin atentia pe care a acordat-o figurilor istorice. Ca Mircea Arapu a plecat din tara in 1978 si s-a stabilit la Paris unde ajunge 16 ani mai tarziu redactor al revistei Pif Gadget in care publicase, revista care s-a inchis acum cativa ani din cauza datoriilor. Ca din generatia tanara de artisti graficieni fac parte Cristian Darstar, din Timisoara, si Adrian Ciubotariu care este si curatorul expozitiei.

Dar faptul ca am fost pana acolo nu este suficient ca sa pot nota pe blog acest eveniment din oras sau sa va invit cu argumentele de rigoare sa mergeti sa vedeti despre ce e vorba. In primul rand pentru ca eu nu sunt pasionata de benzi desenate si nu detin, nici macar din auzite, informatii din zona asta. De niciun fel. Prin urmare nu pot sa fac aprecieri despre cei expusi, nu vad imaginea de ansamblu, nu cunosc tendintele. Iar ca sa scriu pe blog despre expozitie, asa cum se face, ar fi trebuit sa ma interesez de niste lucruri inainte de a ajunge la acolo, si anume:

– avem in Bucuresti un muzeu destinat benzilor desenate? daca da, unde? in tara mai sunt si altele?
– ce e Marvel? dar DC Comics? ce institutii benchmark sunt in zona benzilor desenate?
– care sunt cei mai renumiti artisti internationali si prin ce s-au facut remarcati?
– ce femei din Romania s-au facut remarcate?
– care sunt cele mai populare personaje de benzi desenate de la noi?
– care sunt tehnicile cele mai uzuale? dar cele mai inovative?
– ce e platforma Otaku Entertainment?
– ce este cu proiectul „pisica patrata” care si-a facut aparitia pe strazile din Bucuresti?
– ce e un strip? dar un fanzin?
– ce comunitati de pasionati de benzi desenate avem in .ro?

Pe urma, s-ar fi cuvenit ca la fata locului sa incerc sa prind cat mai multe detalii ori insights care nu apar pe brosura de prezentare. Poate ca nu ar fi stricat o mica poveste plina de emotie despre una dintre domnisoarele ghid: cum de lucreaza aici, daca e pasionata de benzi desenate sau e doar o conjunctura… Sa fi intrebat cati oameni vin in medie pe saptamana, din ce target sunt, cum au auzit de expozitie. In final sa gasesc o asemanare intre ceva de aici si ceva in care ne regasim cu totii si sa fac o serie de poze bune care sa surpinda cat mai real lucrarile.

UPDATE: cartea obiect se numeste „Semne si Desemne” iar azi am dat intamplator de asta. Ha!

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...