Croquante Spoons crede ca gusturile se discuta
La Croquante Spoons vrem sa intelegem ‘de ce’. Nu ne mai multumeste ceea ce se considera un truism, o norma de bun simt, aceea ca ‘gusturile nu se discuta’. Stiinta creierului, antropologia si psihologia ne imboldesc sa aflam de ce o persoana are anumite preferinte si gusturi si ce semnificatii au acestea pentru el ca persoana. Atunci cand aceste preferinte si gusturi, intelesuri si interpretari se aduna in cifre semnificative statistic, putem vorbi despre curente, tendinte, caracteristici ale unei comunitati.
Va dati seama ca in limba romana toata categora desertului este reprezentata de cuvantul ‘prajituri’? Etimologia cuvantului ne spune ca primele forme de dulce erau obtinute prin prajire. Ce semnificatii are acest lucru?
V-ati gandit cum au aparut, din ce necesitate, in ce conditii sociale si culturale…carnatii?
De ce se gateste asa un preparat si cum se modifica gustul si, odata cu el, sensurile si beneficiile pentru noi, daca adaugam un ingredient nou sau daca schimbam o reteta traditionala?
Vrem sa intelegem cum ne schimba antropologic si genetic noile mancaruri moderne si tehnologiile.
Suntem sigure ca in spatele fiecarui fel de mancare sta o idee, un concept, o tehnologie, un gest antropologic.
Ne este foame zilnic (nu-i asa?), de mai mult de 3 ori pe zi, dar nu mai vrem sa manancam din gest reflex, vrem sa mancam deodata cu mana, cu cerul gurii plin de saliva, cu mintea, cu imaginatia, cu sentimentlele, cu tot continutul nostru psihic. Sa intram in mancare asa ca intr-o matrice, ca intr-un SF, ca intr-un film care ne rupe de noi insine si ne arunca in povestea altcuiva si ne face sa iubim si sa radem, sa suferim acolo cu sufletul nostru, dar pentru cauza altora.
Si va invitam sa intelegem impreuna.
Dar sa nu ne pierdem cu firea printre carnati, va rog, aici scriem despre mult mai multe 🙂
Cititi va rog Misiunea de pagina noastra de Facebook.
By Croquante Spoons
PS. Iar de azi Croquante Spoons pregateste zilnic noutati pe Twitter || aici si pe Facebook || aici.
Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.