Corigent la limba romana
Toata copilaria si mai tarziu adolescenta mi le-am trait la tara: nu era zi de vacanta, de sarbatori si chiar sfarsituri de saptamana fara poarta verde pe care paseam in universul fericirii mele. Incepeam ziua sub bolta de struguri, sau iarna, cu foc in soba. Vara eram printre frunze si flori. Iarna, ca era frig rau, stateam in casa si cotrobaiam dupa borcane cu dulceata de visine. Singurele carti pe care le gaseam de citit, si care ma fascinau, erau niste carti de bucate. Citeam zi de zi retete si imi imaginam gusturi si culori..
In vacantele prelungite luam cu mine cate un ghiozdan de carti si citeam afara, rezemata de peretele casei. Nu imi mai aduc aminte cum, dar la un moment dat am primit cativa saci de carti invechite, cu paginile aspre si galbene. Si atunci am pus mana pe „Corigent la limba romana” a lui Minulescu. Si de fiecare data cand vad cartea asta eu imi aduc aminte de lalele rosii patate cu galben din gradina de la tara, de luna plina si greierii din gradina, de beciul cu damigene, de puicutele albe la care trebuia sa mergem sa punem apa, de cartofi copti in cuptorul din soba si de cartile fara grai plimbate in rucsac.
Acum, cartile mele sunt impartite fara voia lor in trei locuri diferite care adapostesc cate o varianta din ceea ce am fost pana azi si sunt. Si pentru ca m-a provocat Hoinaru sa execut leapsa asta* in timpul campaniei #dinromania, dam cartile pe fata si facem asa: la intoarcerea din tara, in drum spre Bucuresti oprim doua minute sa iau din drum cartea lui Minulescu. Si sa o ofer cu toate amintirile cu care e incarcata (plus insemnarile personale cu care eu maltratez orice carte care imi pica in mana). Iar cartea se duce la Valentina Roman, ca tot trebuia sa gasim o ocazie sa ne intalnim pentru prima data.
*Aparuta la initiativa lui Chinezu si DreamTeamRo pentru promovarea Intrunirii Oamenilor de Carte 2011.
Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.