Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
4 apr. 2013

Convingerile te pot imbolnavi

In urma unor controale medicale incepute in adolescenta, care nu mi-au putut oferi argumentele necesare pentru a intelege o eczema pe care o aveam si care a evoluat, au aparut cu timpul cateva intrebari pe care mai voalat sau nu mi le-am pus mie insami: Cum faci ca sentimentele sa nu mai aiba puterea de a actiona negativ? De ce rezisti in mod activ la ceva ce iti face bine, in ciuda bunelor tale intentii de a face ce iti sta in putinta sa te vindeci? Care sunt emotiile care au dat nastere si intretin boala ta? De ce bolile cronice rabufnesc si se potolesc in mod repetat?

Recent, mi-a sarit din raftul unei librarii o carte de care am avut nevoie in tot acest timp si din care redau ideile principale.

Mintea si corpul functioneaza ca un tot si cand suntem sanatosi, si cand suntem bolnavi. Majoritatea bolilor dermatologice au o componenta emotionala si, la randul lor, multe dintre problemele emotionale reflecta tipare de gandire deformate. Din acest motiv pielea este des folosita, constient sau inconstient, ca mod de eliberare a tensiunii. Este recunoscut ca emotiile, conflictele si anxietatile pot provoca boli de piele si ca acest organ raspunde si este foarte sensibil la cele mai adanci ganduri si temeri, sentimente, personalitate, convingeri si relatii datorita relatiei stranse pe care o are cu sistemul nervos.

Boala de piele inseamna probleme la granita dintre tine si ceilalti

Cand depunem eforturi de a ne proteja de sentimente neplacute ori evitam sa experimentam durerea unor evenimente dificile ne putem produce neplaceri fizice, inclusiv boli de piele, deoarece corpul are abilitatea de a transforma atat ideile traite intens cat si fantasmele in realitati fizice. Pielea are o viata emotionala proprie: urla de durere sau tine minte evenimente ascunse sub covorul constiintei sau ne pedepseste pentru pacate reale sau imaginare.

Mancarimile asociate acestor afectiuni pot deveni obsedante si chinuitoare. Metaforic, „avem mancarimi” cand nu mai suntem multumiti, dar inca nu avem curajul sa actionam. Cei afectati ucid mici parti din ei insisi: le scade entuziasmul pentru lucrurile facute din pasiune sau ignora oportunitati ce le pot aduce placere si succes.

Reetichetarea problemei in termeni psihologici reprezinta primul pas pentru vindecare. Sa iti intelegi conflictele, nevoile si temerile este esential. Pana nu iti intelegi care sunt cele mai adanci nevoi ale tale si nu asculti ceea ce pielea incearca sa iti spuna mesajul se va repeta la nesfarsit.

10 mesaje din spatele bolilor de piele

1. pielea plange dupa dragoste si protectie
2. pielea este furioasa pentru ca strange toata furia pe care nu o exprimi
3. pielea incearca sa preia controlul cand ai crescut fara se ti se acorde respect sau nu ti se recunoaste autonomia
4. pielea iti interzice satisfacerea unor nevoi legitime atunci cand iti autoimpui sa te abtii de la recompense firesti
5. pielea incearca sa rescrie istoria, bolile dermatologice fiind adesea ecoul unor batalii pierdute cu mult timp in urma
6. pielea ramane loiala persoanelor care te-au marcat, adoptand parerea lor despre tine sau incercand sa fii asa cum te vad altii
7. pielea isi aminteste de momente mult prea incarcate de durere pe care le stergi din memorie si nu vrei sa le exprimi
8. pielea exprima adevaruri pe care in mod frecvent le negam
9. pielea incearca sa opreasca timpul atunci cand eziti sa inchei un capitol din viata ta
10. pielea spune lumii ca nu esti perfect daca ai crescut deprimat si suparat pe tine insuti, fara sa stii sa iti recunosti punctele tari si calitatile

Rezultatele nu sunt dramatice si rapide ca dupa o injectie, ci pot lua diverse forme subtile 

Pentru a intelege conflictele referitoare la sex, relatii si identitate sunt recomandate diferite tehnici psihologice (hipnoza, relaxare, tehnica imaginatiei si psihoterapia).

  • Cauta cele mai ascunse adevaruri despre tine, chiar si lucruri pe care le-ai considerat intotdeauna neadevarate sau raspunde-ti la intrebari incomode. Ce fel de anxietate, stres, iritare sau suparare iti provoaca suferinta? Ce dispute apasa butonul psihologic care cauzeaza suferinta pielii? Care e castigul ascuns pe care il ai de pe urma bolii?
  • Constientizeaza-ti visele si ia-le in serios.
  • Ia o pauza de la realitatea inconjuratoare sa iti gasesti propriile metode prin care sa-ti eliberezi mintea. Orice te scoate din rutina si te face sa intri intr-o stare receptiva in care poti vedea lumea si pe tine insuti cu alti ochi este binevenit.
  • Practica tehnici de relaxare si meditatie, un procedeu complet sigur, fara efecte secundare sau pericole pentru ca te aduc intr-o stare vindecatoare care te pune in contact cu parti de obicei inaccesibile ale mintii tale si cu dorinte adanc ingropate. Dupa ce practici procedura de relaxare o vreme, corpul tau se obisnuieste cu frecventa evenimentelor psihologice si mentale ale acesteia. Cu acest obicei de relaxare nou invatat poti initia un intreg lant de evenimente doar cu cateva indicii simple.
  • Imagineaza-ti mediul cel mai susceptibil sa iti faca pielea confortabila si sanatoasa.
  • Dezvolta un tip de dialog interior, fie cu simptomul insusi, fie cu acea parte a corpului afectata. De asemenea, discutiile cu prietenii te ajuta sa iti relativizezi problemele iar relatiile oneste si pline de grija vindeca.

Fericirea este buna pentru sanatate

Ceea ce conteaza pentru sanatate e modul in care mintea traduce lucrurile din jur si felul in care corpul le experimenteaza.  Pielea se poate imbolnavi si cand totul merge bine pentru ca are rolul sa iti reaminteasca lucruri pe care le-ai facut in trecut sau pentru ca ne autosabotam eforturile in mod constient: succesul de care ne bucuram inseamna si responsabilitati, indepartarea de prieteni, vinovatia de a depasi realizarile parintilor. Sau simptomele pielii pot lua o pauza cand ai alte greutati si sa apara cand iti e mai usor pentru a capta atentia celorlalti in cautare de dragoste si protectie.

De regula, suferintele bolilor dermatologice nu sunt doar fizice ci adesea sunt legate de sentimente de rusine, vina, furie si neputinta. Uneori evenimente din trecut, legate de dorintele si temerile noastre, au un impact emotional in prezent si ne pot face sa avem reactii exagerate in fata unor evenimente aparent neimportante.

Daca aveti nevoie de o abordare mai profunda a modului in care apar si se manifesta bolile de piele si ce tehnici trebuie sa intelegeti si sa repetati pentru ameliorarea starii pielii voastre (in cazul in care aveti vreo suferinta), va recomand cartea din care am citat mai sus. Se numeste „Asculta-ti pielea” de la Editura Trei si o gasesc utila pentru ca iti agita emotiile si te solicita sa iti pui niste intrebari care te ghideaza sa iti vezi copilaria, familia si pe tine insuti dintr-o  perspectiva noua, plina de sens.

Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...