Alina Constantinescu

Alina Constantinescu blog
19 aug. 2010

Combinatii de gust… si dulci

Iubesc combinatiile ciudate! Sunt un vanator gurmand care testeaza cu indrazneala si curiozitate arome atipic alaturate. Simt o nevoie apasatoare de a mixa in mod personal mirodenii, ierburi si condimente organice. Imi place sa deslusesc gusturi si nuante. Sa descopar substraturi si consistente diferite.

Si pentru ca evenimentul de aseara pe care l-am gazduit la Café Vernescu impreuna cu echipa HotCity (ii multumesc Adinei Necula pentru colaborare) a fost o ocazie de a incerca fugitiv ceva nou, imi notez aici cateva observatii gastro (sa ma uit peste ele in timp daca ajung sa am si alte gusturi):
– imi plac fursecurile cu umplutura de curmale: au o aroma plina, frageda si consistenta; cu toate aceastea eu le-as vedea nepudrate cu zahar, simpli, buni la un ceai delicat si usor
– mi-ar placea biscuitii densi ca o pricomigdala cu mirodenii si coaja de limeta
– desi imi place ghimbirul, in dulciuri cred ca trebuie dozat in echilibru cu celelalte ingrediente incat sa dea parfumul acrisor-iute si sa condimenteze placut un aluat neinecacios sau sfaramicios

Mai mult, e intresant sa simti cum aromele capata noi dimensiuni in functie de temperatura la care sunt servite. Am vazut asta cu un ceai rece La Via del Té de hibiscus, macese, coaja de portocale, papaya, soc, scortisoara si migdale. Pregatit clasic sub forma de infuzie pierzi multe din nuantele gustului: simti mai mult macesele, poate putin hibiscus, eventual portocoala dar nu poti asocia clar nuante. Daca insa completezi infuzia asta cu ceai rece si gheata, astfel incat sa pastrezi o baza calda, iar prima parte rece, deodata ai parte de senzatii noi. Diferentiezi gusturile care iti vin pe rand si parca ti se plimba prin gura.

Update: Am aflat intre timp dintr-o discutie pe aceasta tema ca bautura de ceai rece s-a bucurat si de o idee de sirop de zahar, care ii schimba radical gustul, mai ales ca eu nu prea beau bauturile dulci (cu atat mai mult ceaiul). Cred ca de aici si sentatiile aparent noi 😀

Dupa seara de ieri mi-am adus aminte insa de o serie de combinatii de umpluturi pe care mizeaza cei de la Zotter in vanzarile FairTrade de ciocolata organica (un interviu mai vechi dar interesant aici). Mi-au atras atentia cateva (care mi-ar placea si mai mult daca nu as fi considerat in fapt ciocolatele astea o mare dezamagire din cauza lipsei de intensitate a aromei): praf de ciuperci in ciocolata amaruie, seminte de pin prajite invelite in ciocolata galbena cu praf de lamaie, afine in nuga de migdale si cimbru, banane caramelizate in curry, ganache de ciocolata galbena acoperite cu ciocolata amaruie, brandy de cirese, martipan si ganache de unt, fistic, martipan si ceai de anason, crema de mamaliga cu lamaie, sare de mare, struguri grappa.

Dar, ceea ce m-a framantat in ultima vreme cu privire la gusturi au fost ingredientele folosite la deserturile Magnum care au putut fi degustate pe intuneric in timpul campaniei Magnumize Your Senses (experienta mea e aici). Spun asta pentru ca desi am ales desertul numit Stanca (la fel ca alti 966 de curiosi), bazat pe inghetata de vanilie invelita in ciocolata de lapte cu migdale, nu mi-am dat seama de tot ce era acolo. Plus ca, vazand pozele ulterior, mi-as fi dorit sa gust din desertul Plaja imaculata datorita combinarii inghetatei de vanilie invelite in ciocolata alba cu baza din pasta de fructe.

Si pentru ca  in lupta pentru placere trebuie sa ne satisfacem curiozitatile, am aflat si detaliile despre ingredientele gustate pe intuneric. Stanca, pe langa coverul de ciocolata cu migdale prajite pentru inghetata din pastai de vanilie si bourbon mai ascundea: bucati de blat pufos de tort Sacher (recunoscut ca unul dintre cele mai bune torturi din lume), afine proaspete si iarba de creson, praline de caramel taiate bucatele, esenta de portocal (orange blossom in orginal, un cocktail pe baza de gin si suc de portocale) si „supa” de Bailey`s. In afara de caramel si blatul de tort, toate celelalte mi-au fost neclare pana azi 🙂

La Plaja imaculata am tanjit pentru ca avea prajitura „burete” din fistic si fistic iranian, bucati de zmeura uscata si zmeura proaspata, ciocolata cu lapte aerata,  iarba creata (mentolata) si, ceea ce m-a sedus de fapt in poza, spuma de mango si sampanie cu chutney de piper rosu zdrobit. Restrospectiv gandindu-ma as fi ales acest desert, si desi a fost cel mai putin incercat (putin pana in 800 de cereri), il gasesc dulcegos de interesant.

Copacul, prea clasic pentru gustul meu (din cauza inghetatei de vanilie invelita in ciocolata simpla cu lapte) a avut brownies si sos de ciocolata neagra, capsuni proaspete, mousse de ciocolata solidificat (asta suna interesant), fructul pasiunii crocant si bobite de bomboane de ciocolata…

Voi ce ati incercat inedit?

 

 

 

 


Eu cred că toate gândurile vorbesc. Să-mi zici care-s ale tale.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alina Constantinescu

 

Mai multe rezultate...